Лідером закриття малого бізнесу є роздрібна торгівля: хто ще в групі ризику
Лідером закриття малого бізнесу є роздрібна торгівля: хто ще в групі ризику

Лідером закриття малого бізнесу є роздрібна торгівля: хто ще в групі ризику

Лідером закриття малого бізнесу є роздрібна торгівля: хто ще в групі ризику

Експерти YouControl зазначають, що закриття бізнесу не завжди означає негативні тенденції і пояснюють чому

Найбільше ФОПів в Україні за перше півріччя 2024 року закривали у напрямку роздрібної торгівлі та інформаційних технологій. Найменше фізичних осіб-підприємців закрили свій бізнес в Україні у таких галузях, як реклама і маркетинг, операції з нерухомістю та будівництво. Такі результати дослідження динаміки скорочення фізичних осіб-підприємців публікують експерти аналітичної системи YouControl.

За підрахунками спеціалістів, у секторі роздрібної торгівлі за згаданий період закрито 29 тисяч ФОПів. Приріст закриття у порівнянні з 2023 роком склав у цій галузі 44,8%. У напрямку інформаційних технологій закрито майже вдвічі менше малих бізнесів – 16 тисяч ФОПів (темп приросту – 65,9%). Значна кількість скорочення ФОПів спостерігається у напрямку "інші послуги" – 9,7 тисячі ФОПів з приростом у 60,8%.

youcontrol.com.ua

Гендерні відмінності у закритті ФОПів

“Чоловіки закрили на 4% більше ФОПів, ніж жінки: понад 44 тисячі (48%) ФОПів припинили жінки, а 47,7 тисячі (52%) – чоловіки”, – вказано у звіті.

Скільки зареєстрували малих бізнесів українці?

Разом з тим експерти YouControl зазначають, що за аналогічний період в Україні зареєстровано понад 13 000 нових компаній та майже 149 000 фізичних осіб-підприємців. “Ці показники також зросли у порівнянні з першим півріччям 2023 року. За аналогічний період 2023 року українці зареєстрували майже 12,5 тисяч компаній та 134 тисячі ФОПів”, – зазначають дослідники.

“Як не парадоксально, але тренд на збільшення кількості закриття бізнесу не завжди є свідченням виключно негативних тенденцій в економічному житті країни. По-перше, збільшення закриття відбувається на фоні зростання кількості реєстрацій нових компаній та ФОПів, а отже – це в комплексі свідчить про активізацію ділового життя на третій рік повномасштабної війни. По-друге, у 2022 році і частково 2023 році власникам і ФОПам часто було не до того, щоб юридично оформлювати закриття свого бізнесу, навіть якщо де-факто бізнес-активність згорталася. Відтак частина запитів на закриття і припинення у 2024 році – це "відкладений попит" на юридичне оформлення припинення бізнесу, який насправді виник раніше”, – пояснює ситуацію фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк.

Як повідомлялось раніше, в Україні стрімко скорочується кількість фізичних осіб-підприємців, а також продовжується тенденція скорочення кількості зареєстрованих компаній. За підрахунками експертів YouControl, закриття ФОПів в Україні зросло на 54%, а компаній – на 15%.

Источник материала
Поделиться сюжетом