Найбільший у світі термоядерний реактор готовий до роботи: коли буде отримано безмежну енергію
Найбільший у світі термоядерний реактор готовий до роботи: коли буде отримано безмежну енергію

Найбільший у світі термоядерний реактор готовий до роботи: коли буде отримано безмежну енергію

У термоядерному реакторі ІТЕР встановили останню магнітну котушку. Але термін запуску пристрою було перенесено.

Спочатку планувалося, що перші повноцінні випробування термоядерного реактора ІТЕР, який розташований у Франції, розпочнуться 2020 року. Але виникли технічні труднощі. Тепер же стало відомо, що реактор типу токамак, що має 19 масивних магнітних котушок, з'єднаних у кілька тороїдальних магнітів, почне свою роботу не раніше ніж 2039 року, пише Live Science.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Термоядерний реактор ІТЕР на сьогоднішній день є найбільшим пристроєм для проведення експериментів для отримання термоядерної енергії. Тип реактора називається токамак і він використовує потужні магнітні поля для управління дуже гарячою плазмою, щоб можна було викликати термоядерний синтез. Під час цього синтезу виділяється величезна кількість термоядерної енергії, яка є не лише чистою, тобто її виробництво не спричиняє появу радіоактивних відходів і викидів парникових газів, а й майже безмежною.

Термоядерний синтез відбувається в ядрах зірок на головній послідовності (таким є і наше Сонце), коли атоми водню з'єднуються разом і виділяється енергія та тепло. За рахунок такого синтезу зірки живуть мільярди років. Але термоядерний синтез можливий тільки за наявності дуже високої температури, а також величезного тиску. Умови зірок складно відтворити на Землі, але у вчених є вже просування в цьому плані.

Термоядерний синтез відбувається в ядрах зірок на головній послідовності (таким є і наше Сонце), коли атоми водню з'єднуються разом і виділяється енергія та тепло. За рахунок такого синтезу зірки живуть мільярди років
Фото: NASA

Найкраще для створення термоядерного синтезу підходить реактор типу токамак у формі тора. Дуже гаряча плазма утримується всередині реактора сильними магнітними полями. Але температура плазми має бути набагато вищою, ніж у надрах Сонця, адже реактори працюють за нижчого тиску. У ядрі Сонця температура становить приблизно 15 млн градусів Цельсія, а тиск там у 340 млрд разів вищий, ніж тиск на рівні моря на Землі.

Найкраще для створення термоядерного синтезу підходить реактор типу токамак у формі тора. Дуже гаряча плазма утримується всередині реактора сильними магнітними полями
Фото: Live Science

Нагріти плазму в токамаку не складно, але складніше її утримувати тривалий час, щоб тривав термоядерний синтез і виділялася потужна термоядерна енергія. Ще однією проблемою є те, що для створення термоядерної реакції потрібно багато енергії, а це означає, що фізики зараз активно працюють над тим, щоб отримати набагато більше енергії на виході, ніж було витрачено для створення синтезу.

Як стало відомо, продукт співпраці 35 країн, термоядерний реактор ІТЕР отримав останню магнітну котушку, яка тепер об'єднана з іншими, і разом вони з'єднані в кілька тороїдальних магнітів, необхідних для утримання надгарячої плазми. Але вироблення термоядерної енергії, яке могло б врятувати планету від кліматичної кризи, не почнеться до 2039 року.

Найбільший у світі термоядерний ядерний реактор має найпотужніший у світі магніт, що дає йому змогу створювати магнітне поле, яке у 280 000 разів сильніше за глобальне магнітне поле Землі. Спочатку вартість будівництва реактора оцінювалася в 5 млрд доларів і його мали запустити ще 4 роки тому. Але тепер його бюджет перевищив 22 млрд доларів. Ці непередбачені витрати, а також технічні труднощі не дають змоги запустити ректор раніше, ніж через 15 років.

Як уже писав Фокус, у Китаї побудували високотемпературний токамак, що наближає людство до отримання термоядерної енергії.

Також Фокус писав про те, що фізики виявили в елементарної частинки з найбільшою масою наявність квантової заплутаності. Це явище Ейнштейн називав "моторошною дією на відстані".

Источник материала
Поделиться сюжетом