Неприступна фортеця: скільки потрібно ракет, щоб потопити авіаносець, – Forbes
Неприступна фортеця: скільки потрібно ракет, щоб потопити авіаносець, – Forbes

Неприступна фортеця: скільки потрібно ракет, щоб потопити авіаносець, – Forbes

Українські ракети "Нептун" потопили 9000-тонну "Москву", але розмір авіаносця може бути в 10 разів більше. Чи означає це, що для його потоплення треба в 10 разів більше боєприпасів?

Хусити погрожували потопити американський авіаносець USS Dwight D. Eisenhower у Червоному морі. Вони навіть підробили фото "ураження" корабля. Проте у Forbes вирішили розібратися, скільки реально треба ракет, щоб потопити 100 000 тонний борт.

Заяви хуситів не викликали занепокоєнь у ВМС США, бо вони не мають сил для ураження авіаносця, який ходить у складі авіаносної групи. Хусити спираються на імпровізовані сили, які будують в підвальних приміщеннях або в горах, що ускладнює їхнє ураження. Проте складність виявлення не означає ефективність для ударів.

Авіаносець — це одна з найважчих цілей в морі. Вони оснащені системами, які дозволять перекрити уражену зону й не втратити цілий корабель. Ударна група складається додатково з міноносців та есмінців, а також літаків. По суті авіаносець — це фортеця посеред моря.

Для знищення авіаносця може при цьому знадобитися від 8 до 20 ракет. В документації часів холодної війни пишуть, що треба 12 ракет. Російські джерела стверджують, що 1-3 ракети завдадуть поверхневих пошкоджень, які можна буде легко відремонтувати. 6-8 — завдасть серйозного удару. Для повного знищення треба 20 ракет.

Ветеран Чак Хілл провів детальний аналіз, заснований головним чином на даних Другої світової війни, і дійшов до висновку, що в середньому, щоб мати високу впевненість у потопленні іншого корабля, потрібно поставити на ціль один фунт (450 грамів) бомб або снарядів на кожну тонну корабля".

Важливо Фейкова атака хуситів на авіаносець ВМС США Dwight D. Eisenhower

Також є правило кубічного кореня, яке означає, що розмір не дорівнює важкістю ураження. Якщо корабель в 10 разів збільшити, потопити його не буде в 10 разів важче. Таким чином для потенційного затоплення USS Eisenhower знадобиться від 5 до 100 ракет. Проте це в теорії.

На практиці авіаносці горіли в часи Другої світової війни. Щоб потопити такий корабель не обовʼязково його топити ракетами. Пожежа на борту також може бути причиною втрати. ВМС США загалом втратили 5 великих авіаносців, з яких тільки один було підбито. Всі інші згоріли.

Сучасний приклад — Україна. Вона потопила ракетний крейсер "Москва", який має водотонажність 9000 тонн. В теорії треба було понад 900 кг вибухівки або 6 "Нептунів". Проте потопили корабель завдяки пожежі, яка викликала детонацію.

Нагадаємо, 31 травня єменські хусити заявили про атаку на американський авіаносець у Червоному морі.

1 травня ЗМІ писали, що Індія хоче побудувати новий атомний авіаносець.

Теги по теме
Москва
Источник материала
Поделиться сюжетом