7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні ціни на деякі товари та послуги зростатимуть швидше
В Україні ціни на деякі товари та послуги зростатимуть швидше

В Україні ціни на деякі товари та послуги зростатимуть швидше

У період із січня по травень 2024 року рівень інфляції в Україні сповільнився до рекордно низьких 2%. Цей показник найнижчий за останні роки.

Про це йдеться у огляді Міністерства економіки України.

У відомстві пояснюють таку "млявість" цін змінами у структурі економіки, викликаними війною. Зокрема, пригнічений споживчий попит не встигав за поступовим поновленням внутрішньої пропозиції, яка збільшилася завдяки високому врожаю 2023 року та імпорту.

Проте міністерство попереджає про ризики зростання цін у найближчому майбутньому. Серед факторів, які можуть спровокувати інфляцію, у Міністерстві економіки називають тиск із боку витратних факторів, включаючи адаптацію бізнесу до роботи в умовах обмеженого електропостачання, подорожчання логістики та сировини, а також підвищення витрат на утримання персоналу та забезпечення безпеки праці.

Крім того, внутрішні ціни залишаються залежними від світових трендів, а невизначеність подальшого ходу війни та ймовірне поглиблення дефіциту робочої сили також чинять додатковий тиск на економіку.

Очікується, що ці фактори призведуть до прискореного зростання цін на товари з вищою доданою вартістю та подорожчанням послуг. Міністерство економіки прогнозує, що у перспективі переважатиме вплив факторів інфляційного характеру, що може змінити поточну тенденцію до низької інфляції.

Раніше ми повідомляли, що Нацбанк оновить прогноз щодо цін та економічної ситуації в Україні.

Теги по теме
Минэкономики
Источник материала
Поделиться сюжетом