8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Нова перша леді Великої Британії: хто така Вікторія Стармер
Нова перша леді Великої Британії: хто така Вікторія Стармер

Нова перша леді Великої Британії: хто така Вікторія Стармер

Вікторія Стармер — вкрай непублічна людина, яка багато років трималася в тіні свого чоловіка. Однак тепер їй доведеться частіше з'являтися перед громадськістю.

У Великій Британії відбулися дострокові парламентські вибори, де вперше за 14 років перемогу здобула Лейбористська партія на чолі з 61-річним Кіром Стармером. Він уже готується зайняти крісло прем'єр-міністра, змінивши на цій посаді консерватора Ріші Сунака, а ЗМІ активно придивляються до жінки, яка стане першою леді країни. Фокус зібрав усе, що відомо про леді Вікторію Стармер, дружину адвоката і лідера лейбористів.

Хто така Вікторія Стармер?

Вікторія Страмер (уроджена Вікторія Александер) народилася в Лондоні і виросла в Госпел-Оук, на північному заході британської столиці. Її батько, викладач економіки, — виходець із польсько-єврейської сім'ї, яка мігрувала до Сполученого Королівства перед Другою світовою війною. Мати Вікторії, яка померла 2020 року, була лікаркою. Після заміжжя вона прийняла віру свого чоловіка. У Вікторії є сестра Джудіт. Батьки виховували доньок у традиціях своєї віри, і одним з обов'язкових моментів у їхньому житті були п'ятничні молитви та вечері.

Дівчина закінчила школу Ченнінга в Хайгейті, а потім здобула ступінь з юриспруденції та соціології в Кардіффському університеті, де вона була президентом студентської спілки з 1995 по 1996 рік. Кваліфікованим адвокатом вона стала через чотири роки після закінчення навчання і працювала в Hodge Jones & Allen, юридичній фірмі в Сохо, що спеціалізується на вуличній злочинності.

Після заміжжя Вікторія перейшла в Національну службу охорони здоров'я, де й донині працює у сфері гігієни праці.

До виборів Вікторія вела дуже непублічне життя
Фото: Getty

Знайомство з Кіром Стармером

Ще навчаючись в університеті, Вікторія була прихильницею Лейбористської партії. Будучи співробітницею з освіти та соціального забезпечення Кардіффського університету 1993 року, вона активно протестувала проти освітніх реформ тодішнього міністра освіти Торі Джона Паттена.

На початку 2000-х дівчина познайомилася з Кіром Стармером, який тоді був старшим адвокатом у Doughty Street Chambers. Про їхню першу зустріч майбутній прем'єр-міністр розповів на шоу "Історії життя Пірса Моргана" 2020 року.

Кір і Вікторія на прийомі в Букінгемському палаці
Фото: Getty

"Я вів справу в суді, і все залежало від точності документів. Я запитав своїх колег, хто насправді склав ці документи, вони сказали, що це жінка на ім'я Вікторія, тому я сказав, давайте зв'яжемося з нею", — згадував він. За словами Кіра, після першої телефонної розмови вона пробурчала, вішаючи слухавку: "Ким, чорт забирай, він себе уявив?", і він почув фразу.

Однак це абсолютно не злякало молодого адвоката, і він запросив зухвалу дівчину на побачення до пабу Lord Stanley в Камдені, де Вікторія поділилася з ним своєю вегетаріанською трапезою.

"Ви можете подумати: "Не найкращий старт", але це була абсолютно класична Вік. Дуже нахабна, дуже прагматична, ніякої нісенітниці ні від кого, включно зі мною", — з посмішкою розповідав Кір.

"Принаймні, він потім проводив мене до автобусної зупинки і помахав мені рукою, коли автобус пішов. Так що він отримав за це галочку", — говорила зі свого боку Вікторія.

Згодом вони зблизилися, і між ними виникли почуття. Кір і Вікторія побралися 2004 року, а 6 травня 2007 року зіграли весілля в маєтку Феннес в Ессексі. До речі, пропозицію Кір зробив дуже спонтанно, під час відпочинку в Греції. У відповідь дівчина пожартувала: "Хіба нам не знадобиться обручка, Кір?"

Весільне фото Кіра Стармера з Вікторією та його батьками

Зараз сім'я живе в таунхаусі в Камдені, вартість якого оцінюють у 1,75 мільйона фунтів стерлінгів. Будинок розташований у виборчому окрузі Стармера Голборн і Сент-Панкрас.

Разом із чоловіком Вікторія виховує 15-річного сина Тобі та 13-річну доньку, ім'я якої не розкривалося. Леді Страмер прищеплює дітям традиції та віру своїх батьків. Крім того, Вікторія, яка є вегетаріанкою, до 10 років ростила дітей без м'яса. Тільки по досягненню цього віку вона дозволила їм їсти продукти тваринного походження.

Кар'єра Вікторії Стармер

Як уже зазначалося вище, Вікторія працює у сфері гігієни праці в Національній системі охорони здоров'я. Її робота дає уявлення про стан справ у цій сфері, і вона ділиться інформацією зі своїм чоловіком.

"Щодня я безпосередньо бачу проблеми Національної служби охорони здоров'я і моральний дух персоналу", — говорив лідер лейбористів в одному з інтерв'ю.

Після перемоги Кіра на виборах вона планує продовжити свою роботу.

Говорячи про перспективу переїзду на Даунінг-стріт, 10, офіційну резиденцію прем'єр-міністра Великої Британії, Вікторія сказала The Times: "Якщо це станеться, я не захочу залишати Кентіш-Таун".

Відгукуючись про свого чоловіка, вона додала:

"Я не думаю, що Кір буде іншим. Він завжди був таким самим. Він впорається з важкими завданнями, тому що так потрібно досягати мети. І ми будемо робити те, що потрібно"

Леді Стармер стала надійною підтримкою для свого чоловіка
Фото: Getty

Вікторія Стармер і ЗМІ

Під час передвиборчої кампанії чоловіка Вікторія Стармер трималася в тіні. За словами Кіра, публічність — не те, про що мріяла його дружина.

"Я не збираюся прикидатися, що їй легко, тому що це не так. Вона хоче продовжувати своє життя. Коли у вас є засоби масової інформації поза домом, це масове вторгнення. Це гальмує всю сім'ю. Це дійсно вплине на неї і вплине ще більше, якщо нам буде достатньо привілею, щоб довести це до кінця", — говорив політик незадовго до виборів.

На тлі шквалу домислів у пресі про те, чому леді Стармер не була помічена в передвиборчій кампанії, її чоловік поділився їхньою фотографією під час шоу Тейлор Свіфт "Eras Tour" у Лондоні, де він разом зі своєю дружиною пританцьовує під пісні американки.

Пара відвідала концерт Тейлор Свіфт у Лондоні

"Я думаю, можливо, було щось у тому, щоб просто нагадати всім, що він щасливо одружений з Вікою... Просто нібито вставити її в образ, це було справді стримано, але дуже, ясно", — сказала політична редакторка Sky News Бет Рігбі сказала в подкасті Electoral Dysfunction.

Вікторія — особистість дуже непублічна і ніколи не давала інтерв'ю. За словами її чоловіка, надалі це не зміниться.

Вікторія підтримала чоловіка після його першої промови як переможця виборів

"Їй подобається працювати в Національній системі охорони здоров'я. Їй подобається команда, з якою вона працює. І ми з нею робимо все можливе, щоб виростити двох щасливих і впевнених у собі дітей, і це дуже важливо для нас", — сказав про Вікторію політик, який і надалі має намір захищати свою сім'ю від пильної уваги ЗМІ.

Раніше Фокус писав, що собою являла дружина Ріші Сунака.

Теги по теме
премьер-министр
Источник материала
Поделиться сюжетом