8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Перевірка документів на вулиці: що чекає чоловіків у липні
Перевірка документів на вулиці: що чекає чоловіків у липні

Перевірка документів на вулиці: що чекає чоловіків у липні

Перевірка документів на вулиці: що чекає чоловіків у липні

Пояснення дала юристка.

В Україні триваєзагальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час чоловіків призовного віку можуть зупиняти на вулиці для перевірки документів.

Юристка Марина Бекало пояснила, що чекає військовозобов’язаних, які потрапили у таку ситуацію.  

«Все залежить від того, чи були оновлені персональні дані через ТЦК та СП, ЦНАП або «Резерв+» , а також чи є в наявності військово-обліковий документ (діючий) у військовозобов’язаної особи. У будь-якому випадку, при зупинці в громадських місцях, представники ТЦК та СП або поліції мають право перевіряти військово-облікові документи (ВОД) чи вони є діючими, а також, чи відповідають вони даним/відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів (ЄДРПВР)», – пояснила вона.

Якщо в ході перевірки буде виявлено відсутність ВОД, або будуть відсутні відомості про взяття/виключення з військового обліку, або буде виявлено невідповідність відомостей/даних що містяться в ВОД з відомостям ЄДРПВР, то такій військовозобов’язаній особі буде вручена повістка до ТЦК та СП на оновлення облікових даних.

Відповідно до підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633 громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

  • у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАП, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);
  •  у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті  ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

«При цьому, слід зауважити, що факт оновлення персональних даних після 16.07.24р. лише виключає підставу для притягнення особи до адміністративної відповідальності за ст. 210 КУпАП. Але, не страхує від отримання повістки, наприклад для оновлення вже військово-облікових даних ( що включає  також і проходження ВЛК). Але, це стосується тих хто перебуває в Україні», – пояснила  юристка.

До військово-облікових даних відносяться:

  • паспортні дані та податковий номер;
  • унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);
  •  освіта (цивільна, військова);
  •  спеціальність ( військово-облікова);
  •  місце роботи і посада (місце навчання);
  •  адреса задекларованого (зареєстрованого) місця проживання;
  •  адреса фактичного проживання, номер телефону, електронна пошта;
  • дані про склад сім’ї (батьки, дружина/чоловік, діти);
  • дані про стан здоров’я (ступінь придатності до військової служби) за висновком ВЛК.

Інформація про ступінь придатності до військової служби є військово-обліковими даними, та без фактичного проходження ВЛК її встановити не можливо.

Отже, за прогнозами юристки, після 18.07.2024р.:

  • ті, хто не оновив персональні дані отримують штраф та повістку на оновлення персональних даних;
  • ті, хто оновив персональні дані не отримують штраф, але отримують повістку на проходження ВЛК.

«Будь-які дії представників ТЦК та СП з поліцейськими в громадських місцях, на блок-постах чи на кордоні, пов’язані із перевіркою ВОД та/або врученням повісток до ТЦК та СП ймовірніше за все будуть вважатися законними (зокрема за судовою практикою)», – зазначила Марина Бекало.

Які дії представників ТЦК та СП є незаконними

Згідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Діючим законодавством не покладаються повноваження на посадових осіб ТЦК та СП здійснювати заходи фізичного впливу або психологічного примусу, силою затримувати громадян та доставляти до ТЦК та СП, утримувати в приміщенні ТЦК та СП, відбирати власні речі, документи,  засоби зв'язку тощо.

Отже, такі насильницькі  можуть бути кваліфіковані як перевищення службових повноважень, насильницьке зникнення, незаконне позбавлення волі або викрадення людини, які звісно матимуть  кримінальні наслідки для посадових осіб ТЦК та СП.

Нагадаємо, чи може отримати відстрочку від призову чоловік, якщо у нього зламана рука.

Источник материала
Поделиться сюжетом