Підвищення податків не уникнути: українцям радять готуватися
Підвищення податків не уникнути: українцям радять готуватися

Підвищення податків не уникнути: українцям радять готуватися

Українські військові не соромляться говорити про свої потреби прямо: "Нам потрібне все, у великих кількостях і на вчора". Бюджет на 2024 рік показав, що запит Генштабу був на 17 трлн грн, але задовольнили його лише у розмірі 1,69 трлн грн. Як уряд хоче вирішити питання щодо компенсації коштів? Підвищення податків.

Основні причини відсутності грошей, як розповідають в ЕП, – економіка, що скоротилася на третину через війну, та зниження податкових надходжень від втрачених виробничих потужностей великих компаній.

Міжнародна допомога також не може покрити військових витрат. Уряд шукає всі можливі внутрішні ресурси для фінансування війни: податки, дивіденди держкомпаній та внутрішні запозичення. Цього все одно недостатньо.

Військові - фото Міністерство оборони України

Для задоволення потреб Сил оборони уряд намагається збільшити бюджет на 12 млрд доларів або близько півтрильйона гривень. Ці зміни має затвердити парламент найближчими тижнями.

Фінансування цих витрат планується за рахунок внутрішніх запозичень та підвищення податків. Проте внутрішній ринок позик вже межі, а підвищення податків також є складним кроком. Нещодавно запровадили підвищений податок на прибуток для банків – 50%, а з 2024 року його ставка становитиме 25% для банків та 18% для інших юридичних осіб.

Наразі розглядається підвищення ПДВ з 20% до 22-23% та військового збору з 1,5% до 5% , який поширюватиметься і на ФОП.

Верховна Рада України, скріншот: Youtube

Підвищення ПДВ на 1 процентний пункт принесе бюджету до 120 млрд грн на рік, а на підвищення військового збору очікують отримати 70 млрд грн. Якщо податкові зміни набудуть чинності з вересня, до кінця року вони принесуть лише 60-70 млрд. грн.

Покрити частину півтрильйона гривень, що залишилася, запозиченнями на внутрішньому ринку майже неможливо. Одне з джерел вважає, що без грошової емісії бюджет не зійдеться. Цей варіант обговорюється та передбачений домовленостями з МВФ, але тільки як крайній захід – 40 млрд грн на квартал.

На саміті в Італії лідери країн G7 вирішили надати Україні кредит у 50 мільярдів доларів, забезпечений замороженими російськими активами. Перший транш має надійти у 2024 році, і ці кошти можна буде використати для військових потреб.

Прапор України / фото: Pinterest

Але реалізація цього рішення ускладнена: механізм передачі коштів ще не розроблений, а українська сторона поки що не бере участі в обговореннях. Понад те, українські чиновники розглядають ці кошти як заміну американської допомоги у разі її скорочення, а не як додатковий ресурс.

Навіть якщо Україна отримає 50 мільярдів, це покриє лише половину її щорічної потреби зовнішньої допомоги, яку оцінюють у 100-150 мільярдів доларів. Тому єдиною альтернативою підвищенню податків може стати емісія гривні, яку, ймовірно, не вдасться уникнути 2024 року.

Крім того, Знай.ua розповідав про "Клуб білого бізнесу": хто та як може отримати податкові пільги з новим законом

Источник материала
Поделиться сюжетом