7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Створено новий костюм-ракету з технологією NASA для плавців: у чому його переваги
Створено новий костюм-ракету з технологією NASA для плавців: у чому його переваги

Створено новий костюм-ракету з технологією NASA для плавців: у чому його переваги

Плавці, які боротимуться за медалі на Олімпійських іграх у Парижі, роблять ставку на новітні костюми, які можуть стати їхньою секретною зброєю в басейні.

Ґрунтуючись на технологіях, натхненних космічними подорожами, компанія Speedo випустила нову версію свого костюма Fastskin LZR Racer, який вважається найбільш водовідштовхувальним з тих, що коли-небудь існували. Учасники Олімпійських ігор у Парижі вважають, що цей костюм може зіграти вирішальну роль у спорті, де завоювання золота іноді вирішується швидшим дотиком кінчика пальця до краю басейну. Хоча докази переваг нового костюма для плавців не настільки переконливі, пише ScienceAlert.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Нові костюми для плавання, які, як заявляють у компанії Speedo, створюють відчуття невагомості, носитимуть найкращі плавці, зокрема Емма Маккеон з Австралії, американець Калеб Дрессел і британець Адам Піті. За допомогою цих костюмів спортсмени збираються значно поліпшити швидкість плавання.

Дрессел, який виграв п'ять золотих медалей на Олімпійських іграх у Токіо в більш ранній версії костюма, заявив, що його "маленький костюм-ракета від Speedo". Маккеон, яка виграла сім медалей, зокрема чотири золоті, на Олімпійських іграх у Токіо 2021 року, назвала свій новий костюм таким, що дає змогу плавати набагато швидше, а вода з нього "просто зісковзує".

У костюмах Fastskin LZR Racer використовується технологія покриття, яку спочатку використовували для захисту супутників.

За словами Кевіна Нетто з Університету Кертін, Австралія, під час плавання найбільше на швидкість руху впливає опір води. Тому будь-який костюм, який допомагає краще подолати цей опір "на вагу золота".

Протягом багатьох років костюми для плавання створювали з фланелі, віскози, бавовни, шовку, латексу, нейлону і лайкри. Міжнародна федерація плавання тепер вимагає, щоб вони були виготовлені з проникних матеріалів, оскільки спірний костюм Speedo, який використовували спортсмени на Олімпіаді в Пекіні 2008 року, був названий "технологічним допінгом".

Безшовний, частково виготовлений з поліуретану, його розробили за допомогою NASA для поліпшення плавучості та підтримки м'язів, значно зменшуючи опір і допомагаючи плавати швидше.

Міжнародна федерація плавання 2010 року заборонила використовувати костюми на полімерній основі після дедалі більшої критики за те, що вони мають неприйнятні властивості, які поліпшують спортивні результати. Повні костюми також були заборонені.

Але незважаючи на рекордні результати спортсменів, вплив костюмів на спортивні досягнення залишаються непереконливими, незважаючи на безліч досліджень. Вчені так і не дійшли єдиної думки, що більше впливає на результати спортсменів: костюми, фізична підготовка чи правильна дієта.

Фокус уже писав про нову технологію, яка, як вважають вчені, дасть змогу космічним кораблям досягти 10% швидкості світла і таким чином значно скоротити час переміщення в космосі.

Теги по теме
Спорт вода
Источник материала
Поделиться сюжетом