8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Турецького футболіста Меріха Демірала дискваліфікували за "вовчий салют"
Турецького футболіста Меріха Демірала дискваліфікували за "вовчий салют"

Турецького футболіста Меріха Демірала дискваліфікували за "вовчий салют"

Меріх показав жест вкрай правій турецькій організації "Бозкурт" ("Сірі вовки") після матчу з Австрією. І спричинив дипломатичний скандал.

Турецького футболіста Меріха Демірала дискваліфікували на два матчі через показаний ним жест після матчу з Австрією. Меріх показав так званий "вовчий салют", жест організації "Сірі вовки" ("Бозкурт"), що була створена під патронажем Партії націоналістичного руху (MHP), сповідує вкрай радикальні погляди та ідеї пантюркізму. Бойовиків організації звинувачували в низці вбивств і терористичних актів, зокрема в замаху на Папу Римського Іоанна Павла II 1981 року. Про дискваліфікацію Меріха Демірала повідомили в Союзі європейських футбольних асоціацій (УЄФА), пише Reuters.

В УЄФА підкреслили, що турецького гравця покарано "за порушення основних правил гідної поведінки і за шкоду репутації футболу".

Меріх Демірал після гри з Австрією
Фото: Getty Images

Футбольна асоціація Туреччини планує оскаржити це рішення, повідомили турецькі ЗМІ.

"Краса й азарт футболу не повинні бути затьмарені політичними рішеннями", — заявив віцепрезидент Туреччини Джевдет Йилмаз, закликавши до скасування заборони.

Таким чином, Демірал пропустить суботній матч чвертьфіналу проти збірної Нідерландів, а також півфінал Євро-2024, якщо Туреччина туди потрапить. І зможе вийти на поле тільки у фіналі, якщо турецька збірна дійде до фіналу. На матчі збірної Туреччини проти Нідерландів збирався бути присутнім президент Реджеп Ердоган, який через це скасував заплановану раніше поїздку в Азербайджан.

Меріх Демірал після гри з Австрією

Жест Демірала призвів до дипломатичного скандалу між Німеччиною, де проходить Євро-2024, і Туреччиною. Міністерства закордонних справ цих держав викликали послів одна одної. Анкара звинуватила владу Німеччини у ксенофобії, а в Берліні заявили, що "символам турецьких правих екстремістів не місце на наших стадіонах".

Нагадаємо, сам Демірал після матчу з Австрією (Туреччина перемогла 2:1 завдяки двом його голам) опублікував фото в соцмережах із "вовчим салютом" і написав: "Який щасливий той, хто може назвати себе турком". Він також заявив, що спланував цей жест і пишається ним. Туреччина вийшла до чвертьфіналу чемпіонату Європи вперше з 2008 року.

Теги по теме
футбол
Источник материала
Поделиться сюжетом