"Відновлення будівництва об'єктів Київміськбуду під загрозою". Банки відмовились кредитувати Київміськбуд через занадто високі ризики
"Відновлення будівництва об'єктів Київміськбуду під загрозою". Банки відмовились кредитувати Київміськбуд через занадто високі ризики

"Відновлення будівництва об'єктів Київміськбуду під загрозою". Банки відмовились кредитувати Київміськбуд через занадто високі ризики

Переговори Київміськбуду з банками про залучення кредитів на перезапуск будівництва закінчились нічим. Про це розповів голова правління, президент Київміськбуду Василь Олійник в інтерв'ю Forbes.

"Переговори з банками не дали результату через негативний фінансово-економічний стан компанії, відсутність гарантованих джерел повернення боргу і сплати відсотків, відсутність адекватного заставного забезпечення", – повідомив Олійник.

Читайте також: Скандал навколо "Київміськбуду": інвестори по 7 років чекають на оплачене житло - що кажуть в компанії?

Будівельна компанія зверталась до двох приватних і трьох державних банків.
"Гроші, кажуть, є. Але клас ризиковості у нас високий. Банки хочуть не однократне, а дво- і трикратне забезпечення: тобто вартість майна у забезпеченні має бути втричі вища, ніж сума кредиту"

Банки були б готові надати кредит під гарантії влади, але місто не може її надати за законодавством, а гарантії уряду надаються для реалізації загальнодержавних програм або інвестиційних проєктів, які пройшли процедуру конкурентного відбору. Тому, як і раніше, єдиним реальним шляхом для виходу Київміськбуду з кризи залишається бюджетна підтримка. Компанія потрібно майже 4 млрд грн на 2024-2025 роки для старту будівництва. Вона розраховує на докапіталізацію від акціонерів, основний з яких – територіальна громада міста Києва.

"Враховуючи воєнний стан, відсутність попиту, довіри до компанії, подорожчання матеріалів і послуг, з внутрішнього ресурсу, ми нічого не зможемо вкласти в обʼєкти для активної роботи. Старт на майданчиках можливий тільки із залучених коштів"

Портфель Київміськбуду складається з 24 житлових комплексів, роботи ведуться лише на шести з них, які мають високий ступінь готовність. Здебільшого це проєкти Укрбуду, які кілька років тому віддали Київміськбуду для добудови.

Раніше стало відомо: "Київміськбуду" потрібно понад 2,2 млрд — що робитиме Київрада?

ℹ️ Київміськбуд – найбільший забудовник столиці, його основний акціонер – територіальна громада Києва в особі Департаменту комунальної власності КМДА з часткою 80%. ХК "Київміськбуд" створено на базі майна державної комунальної будівельної корпорації "Київміськбуд" у 1994 році шляхом об'єднання в її статутному капіталі контрольних пакетів акцій 28 підприємств та інших активів. До складу ХК входять 40 акціонерних товариств, у яких компанія володіє акціями, шість дочірніх підприємств і 51 підприємство на правах асоційованого члена.
    Источник материала
    loader
    loader