Україна має право захищати себе, вражаючи цілі на території Росії - адмірал Бауер
Україна має право захищати себе, вражаючи цілі на території Росії - адмірал Бауер

Україна має право захищати себе, вражаючи цілі на території Росії - адмірал Бауер

Відповідно до міжнародних норм та правил військових конфліктів будь-яка країна, що піддалася нападу, як це відбулося у випадку з Україною, має право захищати себе, і це право не завершується на її кордонах, що дозволяє вражати нападника на його території.

Про це сьогодні у Празі під час пресконференції за підсумками виїзного засідання Військового комітету НАТО, заявив голова цієї вищої військової структури Альянсу адмірал Роб Бауер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відповідно до правил збройних конфліктів, будь-яка держава, що піддалася атаці, має право захищати себе, і це право не зупиняється на кордоні такої держави. Відповідно до цих правил збройних конфліктів, вам дозволено атакувати державу, яка атакувала вас. Це нормально у військовому сенсі, що ви прагнете ослабити ворога, який атакує вас. Щоб не лише захиститися від стріл, що спрямовані у вашу сторону, але також атакувати лучника. Ми бачили дуже часто, як обстріли проти України здійснювалися з Росії», - сказав адмірал Бауер. 

Він зауважив, що з військової точки зору є всі причини, щоб завдавати ударів по території противника. Це ослабляє ворога, порушує його логістичні лінії, перешкоджає поставкам на фронт пального, боєприпасів та іншого спорядження. Для таких дій є всі правові підстави. Але це лише одна частина дискусії, що відбувається наразі між союзниками по Альянсу.

«Друга частина дискусії полягає в тому, що, якщо союзники по НАТО надають системи озброєння для України, це також їх право встановлювати певні обмеження у використанні цієї зброї, тому що вони відчувають відповідальність за цю зброю. Це політична дискусія, і це те, що відбуваються. Деякі держави мають різні думки з цього приводу. Але, якщо ви спитаєте мене, як військову людину, чи це є можливим, - моя відповідь буде – так», - наголосив голова Військового комітету НАТО.

Начальник генерального штабу збройних сил Чеської Республіки генерал-лейтенант Карел Ржегка, який також взяв участь у підсумковій пресконференції, погодився з тим, що Україна має легітимне право завдавати ударів по цілях на території Росії, якщо це робиться відповідно до норм міжнародного права. Водночас, країни, що поставляють зброю для України, мають суверенне право запроваджувати певні обмеження на її використання. 

«Я сам заявляв про це публічно, і це також є рішенням Чеської Республіки – яку б зброю ми не поставляли українцям, ми не встановлюємо для неї жодних обмежень. Ми переконані, що українці мають самі вирішувати, як її використовувати. З іншого боку, є суверенні політичні рішення країни, яка надає зброю. Важливо враховувати всі аспекти, включаючи потенційну ескалацію та інші», - зазначив чеський військовий керівник.

Як вже повідомлялося, сьогодні у Празі, на запрошення Президента Чеської Республіки, відбулася щорічна зустріч Військового комітету НАТО. Ця структура є вищим органом військового управляння Альянсу, та поєднує головнокомандувачів збройних сил або начальників генеральних штабів країн НАТО. Головним призначенням цього органу є забезпечення високого рівня бойової готовності та координація дій сил Альянсу, надання дорадчих послуг політичному керівництву НАТО у військових справах.

Фото: Getty Images

Теги по теме
Украина война НАТО
Источник материала
loader
loader