«Фонд Олени Зеленської торгує українськими дітьми». Огляд російської дезінформації за 9—15 вересня 2024 року
«Фонд Олени Зеленської торгує українськими дітьми». Огляд російської дезінформації за 9—15 вересня 2024 року

«Фонд Олени Зеленської торгує українськими дітьми». Огляд російської дезінформації за 9—15 вересня 2024 року

Аналізуємо брехню російської пропаганди минулого тижня.

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. Також ми робимо огляд фейків за тиждень ― читайте останні за 26 серпня — 1 вересня та 2—8 вересня. Підсумковий текст про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році читайте тут.

З 9 по 15 вересня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 24 дезінформаційні вкиди. Зокрема, впродовж цього періоду російські пропагандисти брехали, що український волонтер та активіст Сергій Стерненко вважає «кармою» теракт 11 вересня 2001 року в США за затримку в постачанні зброї до України; що українець нібито ампутував собі ногу «в знак солідарності» з ЗСУ; що через фонд Олени Зеленської, мовляв, постачають українських дітей британським педофілам; а представники української влади начебто комунікують із терористичними організаціями.

«Фонд Олени Зеленської торгує українськими дітьми». Огляд російської дезінформації за 9—15 вересня 2024 року - Фото 1

Фейковий «твіт» Сергія Стерненка

У проросійських телеграм-каналах стверджували, що український волонтер та активіст Сергій Стерненко написав твіт, що теракт 11 вересня 2001 року в США є «кармою» та «покаранням від Бога» за повільні постачання зброї до України. Крім того, у твіті нібито йдеться, що під час теракту загинуло менше людей, ніж зараз гине українців через повільність у прийнятті рішень про відправлення зброї Україні.

Жодних підтверджень, що Стерненко справді написав такий твіт, немає. Це ніщо інше, як вигадка російської пропаганди. Такі твердження аж ніяк не відображають реальні погляди українського суспільства чи держави на події в США 11 вересня 2001 року. Українці у ці дні самі потерпають від насильства й терору з боку Росії.

Цей фейк навмисно створили, аби, зокрема, зіпсувати відносини між Україною та США. А всі подібні вкиди, у яких звинувачують українську державу в «підтримці тероризму», спрямовані на те, щоб безпідставно налаштувати західних партнерів України проти неї самої.

«Добровільна ампутація ноги “в знак солідарності” з ЗСУ»

Також у російських телеграм-каналах поширювали відеосюжет нібито авторства телеканалу Euronews, у якому йдеться, що український художник начебто ампутував собі кінцівку, аби висловити підтримку військовим ЗСУ. Окрім цього, у такий спосіб він нібито хотів зібрати ще й близько 1 мільйона євро для армії, проте накопичена сума не перевищила й 3000 євро.

«Фонд Олени Зеленської торгує українськими дітьми». Огляд російської дезінформації за 9—15 вересня 2024 року - Фото 2

Скриншот із відео. Джерело: Центр протидії дезінформації

Насправді український художник не ампутував собі ногу. Сам відеосюжет є фейковим, його немає на офіційних ресурсах телеканалу Euronews. Також у сюжеті не видно обличчя «головного героя», а пошукова система не ідентифікує такого українського художника. Російські пропагандисти використали назву європейського медіа, щоб підвищити правдоподібність фейку.

Цим вкидом росіяни намагаються дискредитувати українську владу, яка, за їхніми словами, не здатна покривати навіть базові потреби ЗСУ. Зрештою, це вже не вперше, коли агітпроп поширює фейкові відеосюжети саме від імені телеканалу Euronews. Раніше ми фіксували подібну дезінформацію.

«Фундація Олени Зеленської постачає педофілам із Британії українських дітей»

Ще російські пропагандистські ресурси, посилаючись на Міру Тераду, «міжнародну правозахисницю» й очільницю «Фонду боротьби з репресіями», писали, що через благодійний фонд Олени Зеленської відбувається постачання дітей з України британським педофілам. Ба більше, Терада стверджувала, що українських жінок буквально «примушують» народжувати дітей.

Проте «міжнародна правозахисниця» не наводила жодних реальних доказів своїм словам. Показово, що справжнє імʼя жінки ― Оксана Вовк, і вона є росіянкою. Терада майже чотири роки провела у в’язниці в США через відмивання грошей і порушення законодавства у сфері боротьби з наркотиками.

Після цього вона повернулася в Росію та очолила «Фонд боротьби з репресіями», засновником якого був воєнний злочинець, колишній очільник угруповання «Вагнера» Пригожин. Так званий фонд регулярно продукує дезінформацію про Україну та її союзників. А ще сама «міжнародна правозахисниця» поширює фейки щодо України.

«Представники української влади спілкувалися з терористичною організацією»

Пропагандистські джерела поширювали інформацію про те, що неназвані представники України ще в середині червня 2024 року мали зустріч із членами джихадистського угруповання «Гаят Тахрір аш-Шам» у сирійському місті Ідліб. Мовляв, «представники української влади» хотіли обміняти чеченців, туркменів і грузинів, які брали участь у війні в Сирії та яких утримує «Гаят Тахрір аш-Шам», на 75 одиниць БПЛА. Статися це нібито мало за умови, що надані безпілотники використають проти росіян, які перебувають на території цієї ісламської республіки. А серед тих, кого нібито хотіли обміняти, був, зокрема, так званий «міністр оборони» ІДІЛ Абу Умар аш-Шишані.

«Фонд Олени Зеленської торгує українськими дітьми». Огляд російської дезінформації за 9—15 вересня 2024 року - Фото 3

Скриншот Укрінформу

У своїх публікаціях російські джерела посилалися на турецькомовне видання Aydınlık, яке є проросійським і неодноразово публікувало фейки про Україну. Газета належить політичній партії «Ватан», яка є антизахідною та проросійською. Показово, що це єдина політична сила в Туреччині, яка закликала визнати російську окупацію Криму та Абхазії.

Також варто зауважити, що Україна не має жодних дипломатичних представництв у Сирії, оскільки ще 30 червня 2022 року розірвала будь-які відносини з цією країною. А обміняти Абу Умара аш-Шишані на безпілотники чи будь-що інше неможливо, адже він загинув у 2016 році в Іраку під час бойових дій навколо міста Мосул. Ці аргументи додатково свідчать пре неправдивість поширеної пропагандистами інформації.

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Соцсети пропаганда
Источник материала
loader
loader