Бойківський ощипок.
Сьогодні на сайті розпочинаємо нову кулінарну рубрику.
Хоча відносно нову, адже її свого часу розпочав Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької переписами великої примадонни.
Плануємо розповідати про кулінарні уподобання мешканців Львівщини.
Розпочинаємо з Бойківщини.
Про бойківські кулінарні рецепти розповідатиме голова бойківського товариства міста Львова, ґазда ресторації “Бойківська кухня” (вул.
Митрополита Андрея, 8).
І розпочнемо з найпростішого, з ощипка.
Щоденний хліб бойків – ощипок – прісний хліб з вівсяного борошна.
Коли бракувало борошна, до нього додавали відварену потовчену картоплю.
З квашеного тіста пекли пиріжки на свята і хліб під час польових робіт.
Порівняно з гуцулами і закарпатцями-долинянами, бойки значно менше споживали страв із кукурудзяного борошна.
Бойківський ощипок.
Щоб приготувати ощипок вам потрібно:.
Кисле молоко – 400г.
Борошно пшеничне – 650г.
Яйця курячі – 1шт.
Сіль – 10г.
Цукор – 5г.
Сода – 8г.
Спосіб приготування:.
У кисле молоко кімнатної температури додаємо соду(поташ), сіль, цукор і яйце.
Все ретельно перемішуєм і поступово всипаєм просіяне борошно.
Місимо до появи пухирців.
Відставляєм замішане тісто на 30 хв відпочити.
Після цього з підготовленого тіста формуємо круглі булки, посипаєм їх борошном і розкачуєм їх у формі паляниць, завтовшки 1-1,5 см.
Паляниці проколюєм вилкою у декількох місцях і кладемо на гарячий лист у духовці.
Випікаєм з обох боків до готовності.
Подаємо ощипок до перших страв, а також він добре смакує з молоком, кефіром та сметаною.
Андрій НІМЕЦЬ.