Кулінарні рецепти старого Львова. Бойківський ощипок
Кулінарні рецепти старого Львова. Бойківський ощипок

Кулінарні рецепти старого Львова. Бойківський ощипок

Бойківський ощипок.

Сьогодні на сайті розпочинаємо нову кулінарну рубрику.

Хоча відносно нову, адже її свого часу розпочав Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької переписами великої примадонни.

Плануємо розповідати про кулінарні уподобання мешканців Львівщини.

Розпочинаємо з Бойківщини.

Про бойківські кулінарні рецепти розповідатиме голова бойківського товариства міста Львова, ґазда ресторації “Бойківська кухня” (вул.

Митрополита Андрея, 8).

І розпочнемо з найпростішого, з ощипка.

Щоденний хліб бойків – ощипок – прісний хліб з вівсяного борошна.

Коли бракувало борошна, до нього додавали відварену потовчену картоплю.

З квашеного тіста пекли пиріжки на свята і хліб під час польових робіт.

Порівняно з гуцулами і закарпатцями-долинянами, бойки значно менше споживали страв із кукурудзяного борошна.

Бойківський ощипок.

Щоб приготувати ощипок вам потрібно:.

Кисле молоко – 400г.

Борошно пшеничне – 650г.

Яйця курячі – 1шт.

Сіль – 10г.

Цукор – 5г.

Сода – 8г.

Спосіб приготування:.

У кисле молоко кімнатної температури додаємо соду(поташ), сіль, цукор і яйце.

Все ретельно перемішуєм і поступово всипаєм просіяне борошно.

Місимо до появи пухирців.

Відставляєм замішане тісто на 30 хв відпочити.

Після цього з підготовленого тіста формуємо круглі булки, посипаєм їх борошном і розкачуєм їх у формі паляниць, завтовшки 1-1,5 см.

Паляниці проколюєм вилкою у декількох місцях і кладемо на гарячий лист у духовці.

Випікаєм з обох боків до готовності.

Подаємо ощипок до перших страв, а також він добре смакує з молоком, кефіром та сметаною.

Андрій НІМЕЦЬ.

Источник материала
loader