Редиска молода. Чим вона корисна і як її приготувати?
Редиска молода. Чим вона корисна і як її приготувати?

Редиска молода. Чим вона корисна і як її приготувати?

Червонясті круглі або довгасті корінці редиски – справжня окраса весняного столу: нарізана тонкими кружальцями, вона виглядає так вишукано, прикрасиш нею найпростіший салатик – і от уже маєш страву, як з ресторану.

І смачна редисочка – хрустка, соковита, трішечки гострувата.

Правда, буває інколи й з гірчинкою, але це нормально: редиска – родичка капусти, а капустяні родичі усі з тоненьким відтінком гіркоти.

Зрештою, у цьому є навіть свій чар.

Коли саджати редиску та як її вирощувати.

Редиска – один з перших молодих овочів, які можна виростити у відкритому ґрунті не навесні навіть, а ще напровесні, щойно зійде сніг з землі.

Вона невибаглива, витримає навіть морозець -2С, зайве тепло не полюбляє, найкраще росте за температури до +18С.

Зазвичай у відкритий ґрунт насіння редиски висівають з квітня до початку травня.

Втім, можна ризикнути й у березні, якщо весна тепла.

А можна посіяти редиску і восени, до початку сильних заморозків, наприклад, у вересні-жовтні.

Доки не вдарять морози, овоч радуватиме вас свіжим урожаєм.

Щоб завжди мати на столі свіженькі молоденькі корінці, скористайтеся таким лайфхаком: підсівайте редиску на грядку кожні 10-15 днів і матимете такий собі «редисковий конвеєр» – одна редиска достигає, інша їй на зміну підростає Так можна робити аж до червня, доки не стане занадто тепло для червонястих корінців.

І ще смачна цікавинка: надзвичайно високу харчову цінність мають проростки редиски, тобто пророслі зернятка з молодісінькими паросточками, у них кількість вітамінів і корисних речовин просто приголомшлива.

Проростки можна додавати у салати й закуски, використовувати як їстівний декор, прикрикрашати ними, наприклад, супи.

Щоб завжди мати проростки напохваті, посадіть їх на своєму підвіконні.

Потрібна буде лише неглибока тарілочка, м’яка ганчірка з бавовни і трохи води.

Насипаємо зернята на підкотоване «ліжечко» — і за тиждень маємо зелений урожай.

Користь і шкода редиски для здоров’я.

Редиска — корисна.

Окрім значної терапевтичної дії, яку вона спричиняє на організм в цілому і на окремі його органи і системи, вона ще й допомагає зберегти красу та молодість, зокрема покращує колір обличчя, полегшує процес схуднення… Втім, як будь-який продукт, має і свої протипоказання.

Зокрема, корисна норма вживання редиски за добу для дорослої людини -250-300 г, в дитячому харчуванні редиска не завадить, але давати її можна діткам від 2 років.

Отруїтися свіжою редискою неможливо, але певний дискомфорт у шлунку буде.

В кого, від чого і через що — розберімо усе докладно!.

Користь редиски для здоров’я.

Початок весни – час на вітаміни не щедрий, а через те багато хто стикається з проблемами авітамінозі, нестачі певних речовин в організмі, навіть з анеміями.

Є рішення: додайте у свій раціон редиску, вона дивовижним чином підвищує рівень гемоглобіну у крові.

Фосфор, легкозасвоюваний білок, натрій, залізо, кальцій, магній, нікотинова та саліцилова кислоти, вітаміни С, РР, В1, В6, В2 та В12 – такий далеко не вичерпний перелік «чудодійних» складових редиски.

А ще завдяки вмісту гірчичного масла (отой самий гіркуватий присмак) редиска покращує апетит і водночас прискорює метаболізм – обмінні процеси в організмі, і розгонить жовч.

Редиска проти застуди.

Якщо трішечки пофантазувати, можна сказати, що витривала до заморозків редиска передає свою стійкість тим, хто її скуштує.

У якомусь сенсі так воно і є.

Свіжа молода редиска сприяє захисту від вірусних захворювань і зміцнює імунітет.

А все тому що містить природні антибіотики фітонциди.

Гострувата редиска допомагає організмові звільнитися від надлишку слизу у горлі та носі і навіть… полегшує болі у горлі під час ангіни!.

Як схуднути за допомогою редиски.

Дієтологи закликають звернути увагу на редиску тих, хто прагне схуднути.

Овоч багатий на клітковину – «нормалізатор» функції кишківника.

Клітковина ж працює в організмі, як потужна щітка – і токсини виводить, і залишки продуктів метаболізму вичищає.

Калорійність редиски просто сміхотворна: 19 Ккал на 100 г, і глікемічний індекс мінінімальний – усього 15 одиниць.

Ідеальний продукт для дієтичного харчування! Тільки дослухайтеся поради: редиска стимулює апетит, тому краще поласувати нею вранці або в обідню пору, а ввечері доцільніше відмовитися від неї.

Які частини редиски придатні до вживання.

Як ви готуєте салат з редискою? Правильно, овочі помити, тонісінькі «носики»-корінчики зрізати, гичку… Стоп! Гичку в жодному разі не викидати, ретельно промити, тонко нашаткувати, додати крапельку винного оцту або лимонного соку, дещицю олії, сіль до смаку – і маєте чудовий вітамінний салатик, багатий вітаміном С.

Молоде листячко салату можна додати і у весняний зелений борщ.

Обробляють його для цього майже так само, як молоду кропиву, і закладають у каструлю одночасно з нею.

Можна зробити і суп-пюре з редиски без додавання кропиви.

Кому протипоказана редиска.

Редиска, як і більшість харчових продуктів, здатна викликати алергічні реакції.

Аби зайве не наражати себе на небезпеку, утримайтеся від вживання редиски, якщо ваш організм погано сприймає будь-який овоч з родини Капустяних — ту саму капусту, гірчицю… Обережно треба ставитися до редиски й тим, хто страждає на виразку шлунка або дванадцятипалої кишки, хто має камені у жовчному міхурі.

Чи можна редиску вагітним?.

Під час вагітності редиска – продукт маст-хев.

Вона містить значну кількість фолієвої кислоти – речовини, вкрай необхідної для нормального розвитку плоду, особливо важливого у перші тижні вагітності.

Відтак, якщо не маєте інших, дуже вагомих протипоказань до вживання цих червонястих корінців, їжте їх на здоров’я.

Однак бажано не на тщесерце: редиска стимулює апетит, і в голодному шлунку може викликати дискомфорт.

Чи можна їсти редиску під час грудного вигодовування.

Редиска не належить до продуктів, які слід виключити з раціону під час грудного вигодовування.

Однак один нюанс слід врахувати.

Редиска змінює смак грудного молока і це може не сподобатися маляті.

Відтак, якщо жінка вживає редиску регулярно, це не становить проблеми, якщо ж редиска на столі з’являється вряди-годи, слід поставитися до неї обережно.

Що готувати з редиски: рецепти.

Редиска – на гарнір? Так, з редиски можна приготувати чудовий гарнір до м’яса або риби.

Найпростіше додати редиску до асорті овочів, що готуються на парі, сприснути страву оливковою олією і приправити до смаку спеціями.

З рибою або морепродуктами такий гарнір смакуватиме ідеально.

До м’яса або як самостійна закуска краща буде редиска обсмажена.

Підготовані дрібні корінці молодої редиски обсмажувати, перемішуючи, на сковороді на гарячому вершковому маслі 2 хв, присипати цукром і готувати ще приблизно стільки ж.

Влити стільки води, щоб вона майже вкрила редиску, довести до кипіння і тушкувати на повільному вогні 20 хв.

Посолити страву до смаку.

Не сумівайтеся: смакуватиме неперевершено!.

Суп-пюре з гички редиски.

На 1,5 л супу:.

2 середні картоплини.

5-7 редисок.

1 невелика цибулина.

30 г масла або олії.

гичка з 2 пучків редиски.

Картоплю і редиску помити, картоплю почистити, підготовані овочі нарізати шматочками, залити у каструлі 1,5 л води і варити у каструлі під кришкою до м’якості.

Цибулину почистити, нарізати кубиками і обсмажити до прозорості на маслі.

Обсмажену цибулю відставити.

Гичку промити, на ситі злити окропом і тонко нашаткувати.

Закласти у каструлю до картоплі з редискою гичку, додати цибулю і варити 3-5 хв на повільному вогні.

Суп посолити до смаку, зняти з вогню і подрібнити на пюре за допомогою бленд ера.

Готовий суп подати зі сметаною.

Гратен з червоної редиски.

Час приготування: 1 год.

На 3 особи:.

350 г червоної редиски.

150 мл жирних вершків (або некислої сметани).

125 г тертого сиру.

250 мл білого сухого вина.

2 яйця.

1 цибулина.

1 зубчик часнику.

½ ч.

сушених прованських трав.

сіль, перець.

масло для змащування формочок.

Цибулю і часник почистити і подрібнити.

Підготовані овочі і сушені трави змішати у глибокій мисці з вином.

Додати сіль і перець до смаку.

Редиску помити і обсушити, гичку зрізати і відкласти.

Підготовану редиску закласти у миску з вином і маринувати за кімнатної температури мінімум 2 год.

Маринад злити, мариновану редиску нарізати кружальцями.

Підготувати формочки для запікання і змастити їх маслом.

Вершки збити з яйцями на однорідну масу, злегка посолити і поперчити і розлити про формочках, заповнивши кожну на 3/4.

Розкласти по формочках нарізану редиску і густо посипати тертим сиром.

Гратени запікати 40 хв у попередньо нагрітій духовці (180°С).

Курячі шніцелі з червоною редькою.

Час приготування: 20 хв.

На 2 особи:.

1/2 ч.

кілька гілочок свіжої петрушкаи.

сіль, перець.

1/2 лимона.

1/2 курячої грудки.

2 пучки редиски.

сперед або маргарин.

Редиску промити і обсушити, гичку обрізати.

Підготовану редиску нарізати кружальцями середньої товщини.

Курячу грудку промити, обсушити, розрізати навпіл по товщині і кожну частину злегка відбити.

Підготовані шніцелі злегка посолити і поперчити і обсмажити на сковороді на невеликій кількості спреду або маргарину до золотавого кольору з обох боків.

Закласти до шніцелів редиску і готувати, часто перемішуючи, близько 2 хв.

Редиску присипати цукром, перемішати і готувати, доки цукор не розтопиться.

Додати сіль і перець до смаку.

Курячі шніцелі з редискою подати гарячими.

Доповнити страву гілочками петрушки і четвертинками лимона.

Крем-суп з червоною редискою і сиром.

Час приготування: 25 хв.

На 4 особи:.

400 мл молока.

2 ст.

сіль, перець.

1 пучок редиски.

200 г тертого сиру.

50 г вершкового масла.

Редиску помити, обсушити, гичку зрізати.

Підготовану редиску подрібнити за допомогою бленд ера.

Молоко охолодити.

У глибокому сотейнику розтопити масло і, перемішуючи, обсмажити на ньому борошно до золотавого кольору.

Вливаючи тонкою цівкою молоко, готувати, перемішуючи залізним віничком, доки маса не почне гуснути.

Закласти у молочну суміш подрібнену редиску, злегка прогріти і долити 1 л води.

Суміш довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму, додати сир і перемішати до отримання гладкої однорідної маси.

Додати сіль і перець до смаку.

Страву подати гарячою.

Холодний суп з редискою.

Час приготування: 10 хв.

На 2 особи:.

350 г редиски.

300 г натурального йогурту.

сіль, перець.

1 ст.

оливкової олії.

Редиску помити, обсушити, гичку зрізати, редиску нарізати тонкими кружальцями і змішати з йогуртом.

Додати олію, посолити і поперчити до смаку.

Суміш подрібнити і збити за допомогою бленд ера.

Готовий суп витримати у холодильнику приблизно 1 год.

Порада: суп можна перетворити на густішу закуску, якщо замість половини йогурту додати 200 г домашнього сиру.

Редиска з петрушкою.

Час приготування: 35 хв.

На 3 особи:.

300 г редиски.

1 зубчик часнику.

2 гілочки петрушки.

10 г вершкового масла.

сіль, перець.

Редиску помити, обсушити, гичку зрізати.

Підготовану редиску в каструлі залити водою до краю посудини, довести до кипіння і варити 20 хв.

Воду з вареної редиски злити.

Петрушку промити, обсушити і дрібно посікти.

Часник почистити і подрібнити.

На сковороді розтопити масло, закласти редиску, додати часник і петрушку і обсмажити, перемішуючи, 3 хв.

Страву посолити і поперчити.

Подати гарячою.

Зелене масло з гичкою редиски.

Час приготування: 15 хв + 1 год.

На 150-180 г продукту:.

100 г вершкового масла.

гичка з 1 пучка редиски.

1 зубчик часнику.

1/2 ч.

соку лимона.

сіль, перець.

Гичку промити, обсушити і дрібно посікти.

Часник почистити і потовкти у ступці з дрібкою солі і перцю.

Вершкове масло розм’якшити за кімнатної температури.

Додати підготовану гичку, часник і сік лимона і збити міксером на пухку масу.

Підготувати аркуш пергаменту (харчову плівку) і викласти на нього масляну масу.

Сформувати з маси «ковбаску», загорнути пергамент і покласти у холодильник на 1 год.

А ти вже куштувала котрусь із цих страв?.

Джерело матеріала
loader