Кава зі сіллю, або традиційна екзотика Дрогобича
Кава зі сіллю, або традиційна екзотика Дрогобича

Кава зі сіллю, або традиційна екзотика Дрогобича

Кава зі сіллю.

Сьогодні маємо середину зими, тобто з кожним днем ми наближаємось до тепла, весни ідо перемоги.

За це можна підняти філіжанку гарної кави.

Але сьогодні зробимо це не у Львові.

Наш партнер Кава Старого Львова запрошує нас почастуватися кавою зі сіллю в Дрогобичі.

В місті є солеварня.

Основна її традиція — це пити каву з сіллю.

У меню кав’ярень у центрі Дрогобича можна наштовхнутися на фiрмову каву з сіллю.

Це – знак пошани їстівному мінералу, який допоміг розквітнути місту багато століть тому.

– Як еспресо, тільки з корицею та сіллю, – приносить офіціант крихітну білу чашку на таці.

– В цій каві є ще один особливий секрет, який ми не розголошуємо.

Кава зі сіллю.

На смак кава досить приємна.

Смакова палітра дивує, бо водночас ви відчуваєте: гіркоту від кави, солодкуватість від карамелі і солоність від солі.

Загалом виходить дуже цікавий смак.

Кава з сіллю, таке поєднання може здивувати багатьох людей, що живуть у Європі та країнах СНД, а це і не дивно адже цей рецепт кави вперше спробували жителі Азії та Африки.

Оскільки ці країни знаходяться в гарячих куточках нашої планети, щіпка солі в чашці кави була необхідністю для підтримки водно-сольового балансу.

Також завдяки унікальній властивості солі пом’якшувати воду, можна було приготувати по-справжньому смачну каву.

На додачу до всіх вищеперелічених переваг, варто відзначити, що сіль, вірніше іони натрію, які входять до її складу, також мінімізують гіркоту кави шляхом блокування у нас у роті механізму передачі гіркого смаку.

Цікавий факт, але в Туреччині досі існує традиція, якщо дівчина подасть нареченому, який прийшов на сватання, пересолену каву, то він їй не до душі, якщо ж кава з додаванням солі вийшла приємно пікантною, то у хлопця є шанс!.

Чому ж у сучасному світі додають сіль у каву?.

Відповідь проста: для додавання більш незвичайного, виразного та екзотичного смаку напою.

На сьогоднішній день існують сотні рецептів від варіння кави з сіллю в джезві до варіння в сучасних кавомашинах.

У разі приготування в кавоварці, для ідеальної кави з сіллю рекомендовано додавати до готового напою солону карамель або сироп з аналогічною назвою.

Класичний рецепт приготування кави з сіллю.

Нам знадобиться.

10 г меленої кави.

мінеральна вода.

Сіль додається одночасно з кавою, для супернасиченого смаку турку потрібно тричі прибрати з плити, робити це потрібно відразу після утворення об’ємної піни.

Готовий напій має трохи постояти, після цього його можна пити.

Що ж думає наука про каву з сіллю?.

Справді, наші смакові рецептори визначають солоний, солодкий, кислий та гіркий смаки і наша реакція на останній відрізняється від інших перерахованих вище.

Коли ми їмо або п’ємо щось занадто гірке, наші рецептори дають імпульс у мозок, але завдяки солі, а саме іонам, які зв’язуються з рецепторами та блокують гіркоту, це дає нам можливість відкрити для себе нові смаки.

Наталка СТУДНЯ.

Пов’язано.

Джерело матеріала
loader