Кава зі сіллю.
Сьогодні маємо середину зими, тобто з кожним днем ми наближаємось до тепла, весни ідо перемоги.
За це можна підняти філіжанку гарної кави.
Але сьогодні зробимо це не у Львові.
Наш партнер Кава Старого Львова запрошує нас почастуватися кавою зі сіллю в Дрогобичі.
В місті є солеварня.
Основна її традиція — це пити каву з сіллю.
У меню кав’ярень у центрі Дрогобича можна наштовхнутися на фiрмову каву з сіллю.
Це – знак пошани їстівному мінералу, який допоміг розквітнути місту багато століть тому.
– Як еспресо, тільки з корицею та сіллю, – приносить офіціант крихітну білу чашку на таці.
– В цій каві є ще один особливий секрет, який ми не розголошуємо.
Кава зі сіллю.
На смак кава досить приємна.
Смакова палітра дивує, бо водночас ви відчуваєте: гіркоту від кави, солодкуватість від карамелі і солоність від солі.
Загалом виходить дуже цікавий смак.
Кава з сіллю, таке поєднання може здивувати багатьох людей, що живуть у Європі та країнах СНД, а це і не дивно адже цей рецепт кави вперше спробували жителі Азії та Африки.
Оскільки ці країни знаходяться в гарячих куточках нашої планети, щіпка солі в чашці кави була необхідністю для підтримки водно-сольового балансу.
Також завдяки унікальній властивості солі пом’якшувати воду, можна було приготувати по-справжньому смачну каву.
На додачу до всіх вищеперелічених переваг, варто відзначити, що сіль, вірніше іони натрію, які входять до її складу, також мінімізують гіркоту кави шляхом блокування у нас у роті механізму передачі гіркого смаку.
Цікавий факт, але в Туреччині досі існує традиція, якщо дівчина подасть нареченому, який прийшов на сватання, пересолену каву, то він їй не до душі, якщо ж кава з додаванням солі вийшла приємно пікантною, то у хлопця є шанс!.
Чому ж у сучасному світі додають сіль у каву?.
Відповідь проста: для додавання більш незвичайного, виразного та екзотичного смаку напою.
На сьогоднішній день існують сотні рецептів від варіння кави з сіллю в джезві до варіння в сучасних кавомашинах.
У разі приготування в кавоварці, для ідеальної кави з сіллю рекомендовано додавати до готового напою солону карамель або сироп з аналогічною назвою.
Класичний рецепт приготування кави з сіллю.
Нам знадобиться.
10 г меленої кави.
мінеральна вода.
Сіль додається одночасно з кавою, для супернасиченого смаку турку потрібно тричі прибрати з плити, робити це потрібно відразу після утворення об’ємної піни.
Готовий напій має трохи постояти, після цього його можна пити.
Що ж думає наука про каву з сіллю?.
Справді, наші смакові рецептори визначають солоний, солодкий, кислий та гіркий смаки і наша реакція на останній відрізняється від інших перерахованих вище.
Коли ми їмо або п’ємо щось занадто гірке, наші рецептори дають імпульс у мозок, але завдяки солі, а саме іонам, які зв’язуються з рецепторами та блокують гіркоту, це дає нам можливість відкрити для себе нові смаки.
Наталка СТУДНЯ.
Пов’язано.