Ocean Mall, Lisova Mall, Mandarin Plaza: Що відбувається з торговими центрами Вагіфа Алієва
Ocean Mall, Lisova Mall, Mandarin Plaza: Що відбувається з торговими центрами Вагіфа Алієва

Ocean Mall, Lisova Mall, Mandarin Plaza: Що відбувається з торговими центрами Вагіфа Алієва

Mandarin plaza. Фото: torange.biz

Бізнесмен Вагіф Алієв, власник Mandarin Plaza, Lavina Mall та 50% Blockbuster Mall, контролює близько 20% торговельних площ Києва. Що відбувається з його торговими центрами під час війни, пише «Економічна правда».

Зараз прибуток дає тільки Lavina Mall, але й там обороти нижчі від довоєнних. У Mandarin Plaza виручка впала на 75%, розповів керівник ТОВ «Мандарин плаза» Олександр Черницький. За його словами, на рівень відвідуваності ТРЦ загалом суттєво впливає тимчасове припинення роботи магазинів західних орендарів – компаній H&M, IKEA та Inditex (бренди Zara, Bershka, Massimo Dutti тощо).

Закривати або продавати Mandarin Plaza Алієв не планує, не дивлячись на те, що більшість відвідувачів цього ТРЦ виїхали з Києва. Водночас, як стверджує бізнесмен, компанія нікого не звільнила, усім співробітникам платять зарплати. За інформацією джерел ЕП, уже під час великої війни Алієв хотів продати Mandarin Plaza за 100 млн доларів, проте покупців не знайшлося.

Недавно міська влада облаштувала нові паркувальні майданчики біля Mandarin Plaza і зробила пішохідним один з проїздів Бессарабської площі, що дуже не сподобалося Алієву. «Підземний паркінг під “Ареною” стоїть порожній, бо відвідувачі не можуть туди заїхати», скаржиться бізнесмен. Проте, за словами Алієва, він «порозумівся з директором департаменту транспортної інфраструктури КМДА Русланом Кандибором».

У 2012 році компанія Алієва купила ділянку біля ТРЦ Ocean Plaza у Василя Хмельницького. Алієв почав будувати другу чергу ТРЦ, розраховуючи в майбутньому викупити Ocean Plaza та об’єднати два ТРЦ в один комплекс. Відповідно до проєкту ТРЦ Ocean Mall представляє собою 5-ти поверхову будівлю з великим розважальним діджитал парком, кінотеатром, автостоянкою і магазинами.

У 2019 році Алієв вів переговори щодо купівлі ТРЦ з дочкою російського олігарха Аркадія Ротенберга Лілією. За інформацією видання NV, бізнесмен пропонував 175 млн доларів, а продавець хотіла 250 млн доларів. Угода не відбулася.

Ocean Mall планували відкрити у 2018 році, але у 2023 році на Либідській площі стоїть недобудова. П’ятирічну затримку пояснюють складними інженерно-геологічними умовами, епідемією коронавірусу, війною і складними комунікаціями з активістами – захисниками «Тарілки». Черницький розповів, що компанія ніколи не планувала зносити модерністську будівлю. «Вона буде відреставрована, а на її базі реалізують музичний або театральний проєкт».

Будівельні роботи над Lisova Mall на східній околиці Києва зупинялися через заборону Державної архітектурно-будівельної інспекції та численні скандали. Між Броварським проспектом та вулицею Кіото забудовник встиг розчистити ділянку від стихійного ринку та дерев і забити палі.

На ділянці навколо майбутнього Hippodrome Mall ідуть зміцнювальні роботи для метрополітену. Книжковий ринок на «Почайній», замість якого з’явиться Petrivka Mall, продовжує функціонувати.

Схожі новини
Як виглядають відновлені за рік будинки, зруйновані російськими ракетами
У Київській картинній галереї представили проєкт з Венеційського бієнале
За рік ціни в гривні на нові квартири в Києві зросли на 35%, у Львові – на 80%

На ринку нерухомості вважають, що з добудовою Ocean Mall, Lisova Mall, Hippodrome Mall та інших об’єктів в Алієва будуть великі проблеми. «Російський канал фінансування для Вагіфа закритий з лютого 2022 року. За пів року – рік до великої війни він позичив 50 мільйонів доларів на завершення будівництва Ocean Mall. На зведення інших ТРЦ в нього грошей нема», – каже співрозмовник видання.

У 2021 році Алієв оголосив план запуску мережі будівельних магазинів Building Mall. Їх хотіли зводити разом з торговими центрами. За новим задумом, зведення будівельних супермаркетів передуватиме будівництву самих ТРЦ. Попередню згоду на партнерство в розвитку мережі таких магазинів дала шведська компанія IKEA.

Найпопулярніше за тиждень

Озера з мертвої риби та отруєна річка: що відбувається з водоймами на деокупованих територіях
Киянин купив в АТБ хліб із мертвою мишею
Над обхідною дорогою у Варшаві збудують парк. Дивіться, як зміниться це місце (фото)
Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button
Джерело матеріала
loader