Чи траплялося вам повторно заливати окропом заварку в чайничку? Щоб заощадити чай, або просто тому, що ліньки його шукати. Смак, звісно, виходить іншим. Однак мільйони людей заварюють чай по 2-3 рази. Наскільки таке безпечне для здоров'я? Фанати чай кажуть, що повторне заварювання перетворює корисний напій на шкідливий. Як гравцям рекомендують у азартні ігри грати онлайн тільки встановлену кількість часу - так і чай приносить користь лише свіжим.
Чому не варто заварювати чай кілька разів
Чайне листя містить велику кількість різних речовин. Деякі з них дуже корисні організму - наприклад, мікроелементи. Саме завдяки їм чай увійшов до списку найпопулярніших напоїв світу.
Інші – зовсім навпаки. Наприклад, дубильні речовини, азотисті сполуки. Дубильні речовини формуються в чаї при обробці листя. Вони погано розчиняються, діють як консерванти. Азотисті сполуки здатні дратувати шлунково-кишковий тракт, спричиняючи підвищене виділення шлункового соку. Звідси - печія, навіть можливе виникнення виразок, колітів.
Дослідження показали: чай віддає 70% корисних мікроелементів за першої заварки. Повторно заварені листя фактично несуть нульову користь споживачеві.
Одночасно дубильним речовинам потрібен час, щоб перейти з листя в рідину. Тому повторне заварювання критично зменшує користь чаю. Але концентрація шкідливих речовин зростає значно.
Інші мінуси несвіжого чаю
Шкідливим стає не тільки повторне заварювання. Аналогічним стає дія чаю, що довго стояв - навіть завареного всього 1 раз. Причин відразу кілька:
- Аналогічно повторній заварці, листя, що відмокає у воді, виділяють все більше дубильних речовин. Щоб уникнути подібного - виймати чайне листя з води відразу після заварювання, викидаючи на смітник.
- Під впливом кисню на поверхні чаю виникає тонка плівочка. Подібне явище сигналізує про небезпечні хімічні процеси. Оксидна плівка формується при контакті з киснем, концентруючи речовини, що містяться в чаї. Крім корисних мікроелементів – магнію, кальцію – вона містить підвищену дозу кофеїну, гуаніну, дубильних речовин. У подібній концентрації вони стають вкрай небезпечними для організму. Також плівка на поверхні є чудовим живильним середовищем плісняви, патогенних мікроорганізмів. Подібні “жителі” не гинуть, навіть якщо додати до заварника окропу. Вже не наступний день чай з плівкою або плівка на поверхні листя заварки стають смертельно небезпечними. Особливо подається алергікам, здатним отримати від такого чаю гострий напад.
- Також на чайному посуді здатний формуватися бурий наліт. Він виникає скрізь, де довго стоїть чай – у чайничку, чашці, піалі. Подібний наліт – також зручне середовище для розвитку хвороботворних бактерій. Результатом може стати подразнення шлунка, бродіння, формування газів. Гарненький чайок виходить!
- Корисні властивості чаю пропадають від довгого стояння. Наприклад, ефірні олії окислюються, втрачаючи власні корисні властивості.
Тому рекомендуємо не просто відмовитись від повторного заварювання чаю. Але й випивати напій одразу після приготування. Вважається найбільш корисним є вживання чаю протягом 15 хвилин після заварки.
Відмовтеся від великих заварників, багаторазової заварки. Регулярно мийте посуд після чаю, ошпарюйте окропом, якщо виглядає підозріло. Дотримуючись подібних простих порад - збільшіть корисність напою у багато разів.