Куди піти в червні: концерти, виставки та інші події, варті уваги
Куди піти в червні: концерти, виставки та інші події, варті уваги

Куди піти в червні: концерти, виставки та інші події, варті уваги

Серія заходів, присвячена Києву, міжнародний фестиваль документального кіно та концерти від Тіни Кароль і Kalush Orchestra просто неба — ці та інші події відбуватимуться впродовж червня.

Які з них варто відвідати? Ми зібрали заходи, які не можна пропустити.

XII Книжковий Арсенал

Де: Мистецький Арсенал
Коли: до 2 червня

«Життя на межі» — фокус-тема цьогорічного фестивалю. Подія стане місцем зустрічі однодумців: авторів, читачів, видавців, митців та всіх людей, які працюють з книгою. До фестивалю цьогоріч приєднається понад 100 видавців — вони представлять зразки української та світової літератури, що були видані раніше, а також ті, що вийшли друком нещодавно.

Куди піти в червні: концерти, виставки та інші події, варті уваги - Фото 1

Ювілейна виставка «Я вернусь до своєї Вітчизни…»

Де: Музей української діаспори
Коли: впродовж червня

Виставка розповідає про кілька поколінь українців, які вимушено залишили Батьківщину в період бездержавності, але зберегли свою ідентичність. Серед рідкісних експонатів, представлених в експозиції, — особисті речі та документи Павла та Данила Скоропадських, останнього Президента УНР в екзилі Миколи Плав’юка, героя російсько-української неоголошеної війни Маркіяна Паславського, що народився і виріс у США. Унікальні артефакти та світлини розповідають про побут українських біженців у таборах, висвітлюють роботу Світового конгресу українців та Пласту, діяльність Української республіканської капели під орудою Олександра Кошиця. 

Куди піти в червні: концерти, виставки та інші події, варті уваги - Фото 2

Фестиваль «Культ Києва»

Де: Малий театр
Коли: 15 червня / 12:00-21:30

Малий театр вирішив присвятити день Києву — місцям і людям, подіям і артефактам, спогадам і візії. Чим живе мегаполіс? Яка культура в ньому творилася раніше і виростає сьогодні? Чи є в ньому місце відчайдушним ідеалістам, креативним просвітникам і корінним киянам? Про все київське розповідатимуть 15 червня — з концертом просто неба, лекціями, коктейлями на терасі та виставкою.

Усі кошти з події спрямують на збір для 3-ї роти 1-го батальйону бригади «АЗОВ» на FPV дрони.

Куди піти в червні: концерти, виставки та інші події, варті уваги - Фото 3

Фестиваль документального кіно Docudays UA

Коли: до 9 червня

Тема цьогорічного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA — «10 років триденної війни, яка триває три сторіччя». Метою організаторів є обговорення історичної памʼяті, ціни безвідповідальності, циклічності історії, покарання воєнних злочинців, пошуку ідентичності та її збереження. На фестивалі відбудеться показ щонайменше 50 фільмів, майстер-класи DOCU/КЛАС, правозахисні події RIGHTS NOW, заходи «Архіву війни», дискусії між професіоналами документального кіно. Також на події проведуть міждисциплінарну мистецьку програму — DOCU/СИНТЕЗ.

Фестиваль для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест»

Коли: 7-14 червня

Наймасштабніший український кінофестиваль для дітей і підлітків відбуватиметься в гібридному форматі: фестивальні покази триватимуть в обраних кінотеатрах Києва, Львова, Вінниці, Житомира, Дніпра, Луцька, Одеси, Полтави, Хмельницького, Чернігова та Запоріжжя. Глядачі зможуть подивитися фільми й онлайн. У межах фестивалю також відбудеться низка подій ЮНІСЕФ. Зокрема, представлять мультсеріал «Іскорки суперсил» — частину однойменного проєкту, до якого входять безплатні продукти й методики для навчання й розвитку дошкільнят: ляльковий театр, розмальовки, серія мультфільмів та книга казок.

Куди піти в червні: концерти, виставки та інші події, варті уваги - Фото 4

Концерт Тіни Кароль 

Де: Osocor Residence
Коли: 14 червня

Тіна Кароль презентує стильне шоу з хітами, що надихають і торкаються самого серця. У межах концерту вона виконає знайомі до мурашок пісні та нові композиції з альбому «Троянди».

Концерт Kalush Orchestra

Де: Osocor Residence
Коли: 28 червня

Гурт Kalush Orchestra виступить просто неба та поєднає свої фолькові мелодії із захопливою атмосферою на березі мальовничого озера. На гостей чекає реп із фірмовим калуським сленгом, українською автентикою та хіп-хоп-танцями.

Куди піти в червні: концерти, виставки та інші події, варті уваги - Фото 5

Виставка «У синергії з містом» 

Де: галерея Avangarden
Коли: впродовж червня

Цей проєкт — спроба митців дослідити взаємовплив Києва та його мешканців, подивитись на знайомі ландшафти під новим кутом та поділитись прихованими від широкого загалу місцями столиці. 

«У цьому дослідженні невідомого Києва випливає глибша істина: Київ — не статична сутність, застигла в часі, а динамічний організм, який розвивається разом із суспільством», — розповідає співзасновниця галереї Avangarden Каріна Качуровська. 

У межах експозиції презентують фото, графіку, живопис, світлові інсталяції, а також поезію. Через різні форми художники демонструють, як у сучасному мегаполісі співіснує багата історія, неймовірної краси та цінності культурна спадщина, повсякденне життя та реальність воєнного часу.

Куди піти в червні: концерти, виставки та інші події, варті уваги - Фото 6

Виставка «Київ вночі»

Де: Музей історії міста Києва
Коли: до 30 червня

Ніч — особлива пора, яка має сповнюватися дивами та спокоєм, а не тривогами та вибухами. Проєкт «Київ вночі» занурює відвідувачів у приємні спогади та мрії про такі бажані прогулянки улюбленими місцями столиці.

«Цією виставкою ми прагнемо дати кожному нашому відвідувачу змогу хоч на деякий час повернутись у Київ, де нічне життя вирувало, а не завмирало», — поділилась генеральна директорка Музею історії міста Києва Діана Попова.

Експозиція пропонує роботи Миколи Мурашка, Олександра Животкова, Ганни Криволап, Анатолія Марчука та інших митців.

Виставковий проєкт «Японія. Очима та серцем»

Де: Музейно-виставковий центр Музею історії міста Києва
Коли: до 30 червня

Японія — країна, яка зачаровує та надихає шанобливим ставленням до традицій попри агресивну глобалізацію світу. Існує безліч стійких асоціацій з нею: квітучі сади, поезія, самураї, гейші, кімоно. Або ж технології, кухня, мода та аніме. Як співіснує така дивовижна суміш традиційного і сучасного? Виставковий проєкт «Японія. Очима та серцем» присвячений унікальній природі, культурі та людям цієї країни. На експозиції презентують дві основні тематичні лінії: близько 20 робіт японської пейзажної графіки з колекції Музею історії міста Києва, що у 1978 році столиці подарувало місто Кіото, а також понад 100 фотографій української мисткині Вєри Бланш.

«Інколи мені здається, що сонце недаремно бере початок свого шляху саме з цієї країни, аби у цнотливій чистоті нести тепло свого проміння іншим народам з найкращого місця, де може народитися новий день, — з Японії», — ділиться враженнями фотографиня та ілюстраторка Вєра Бланш. 

Виставка «Гаага — Київ. Живопис кінця ХІХ — початку XX століття з родинних колекцій Гoґстедерів та Понамарчуків»

Де: Музей Ханенків
Коли: впродовж червня

Вперше після початку повномасштабного російського вторгнення в Музеї Ханенків експонуватиметься старовинне мистецтво. На виставці покажуть картини Гаазької школи та роботи українських митців кінця XIX — початку XX століття з приватних колекцій. Куратори обрали роботи, які відображають зв`язок між двома країнами та спільне прагнення до миру. Доповнять виставку фотографії Піта Ґіспена з краєвидами сучасної Гааги. 

Виставка «Протагоністи. Живописний заповідник / Паризька комуна»

Де: Український Дім
Коли: до 30 червня

Масштабна виставка присвячена двом творчим об’єднанням кінця 1980-х — початку 1990-х років. Представники «Живописного заповідника» та «Паризької комуни» ламали радянські догми, висували на перший план індивідуальність і творчу свободу. Експозиція розглядає мистецьку діяльність об’єднань-протагоністів на крізь призму не протистояння, а співіснування й розвитку у контексті того часу. Проєкт представить близько 50 авторів та 300 робіт, створених на зламі епох. Більшість творів ніколи не експонувалися.


Джерело матеріала
loader