Є питання, які потребують додаткового вивчення: директор Кременецько-Почаївського заповідника про перевірку Почаївської лаври
Є питання, які потребують додаткового вивчення: директор Кременецько-Почаївського заповідника про перевірку Почаївської лаври

Є питання, які потребують додаткового вивчення: директор Кременецько-Почаївського заповідника про перевірку Почаївської лаври

Директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин прокоментував звіт Міністерства культури та інформаційної політики України щодо перевірок у Почаївській лаврі Суспільному, передає "Еспресо.Захід". 

Відомо, що Почаївську лавру перевіряла комісія, до складу якої входили мистецтвознавці, представники пожежної служби, представники майнового відділу з питань майна міністерства культури та представники заповідника.

В кожної групи спеціалістів були свої зауваження

Ільчишин зазначив, що наразі є ряд висновків від членів комісії, в кожної групи спеціалістів були свої зауваження, свої висновки. Зокрема, в пожежників це недотримання вимог пожежної безпеки.

"Наскільки мені відомо, попередні приписи не виконані до комісії. В попередні роки служба з надзвичайних ситуацій надавала рекомендації лаврі усунути проблемні питання, ризики, які виникають під час користування цими спорудами. І, наскільки я знаю, щось було виконано, але більшість умов припису не було виконано", – розповів директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

У Лаврі необхідно провести додаткову інвентаризацію

Ільчишин  наголошує, що залишилося багато питань щодо будівлі та майна. Твори мистецтва збереглись не усі в доброму стані, тому це питання також потребує додаткового вивчення. Зауваження є і від представників державного історико-архітектурного заповідника.

"Нещодавній факт будівництва на території Почаївської лаври. Це не лише в охоронній зоні, а в самій пам’ятці. Вони самовільно втрутилися в конструкцію пам’ятки. Між Успенським собором і келіями почали будувати якусь господарську будівлю. Пошкодили стіни келій, викопали величезний котлован, залили це все бетоном. Це є порушенням умов договору та пам'яткоохоронного законодавства. Це руйнація об’єкта культурної спадщини національного значення. Нами були проведені відповідні обстеження і складені акти. Ці матеріали направлені у Міністерство культури, оскільки воно є власником. Мінкульт має дати оцінку цих дій", – додав Ільчишин.

Варто відзначити, що за цим фактом представники заповідника звернулися до правоохоронців.

Довідково про Почаївську лавру

До комплексу споруд Почаївської лаври належать Свято-Успенський собор (1771-1782 року), Підземний храм на честь Йова Почаївського (1774 р.), Келії (1771-1780 pp.), Церква Всіх Святих, Архієрейський дім, Надбрамний корпус (Святі ворота), Церква преподобних Антонія та Феодосія Печерських, Церква Похвали Пресвятої Богородиці (Тепла церква), Дзвіниця заввишки 65 м, будинок Почаївської духовної семінарії, храм на честь Великомучениці Варвари, Троїцький собор, каплиця на честь 400-річчя перенесення Почаївської чудотворної ікони Божої Матері, Преображенський собор (2013 р.).

  • Нещодавно стало відомо, що комісія Міністерства культури та інформаційної політики під час перевірки Свято-Успенської Почаївської лаври на Тернопільщині, яке перебуває у безоплатному користуванні УПЦ МП, виявила низку порушень.


Джерело матеріала
loader