У нас немає національної стратегії пам’яті, - мати загиблої бойової медикині Ірини Цибух
У нас немає національної стратегії пам’яті, - мати загиблої бойової медикині Ірини Цибух

У нас немає національної стратегії пам’яті, - мати загиблої бойової медикині Ірини Цибух

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Однією з учасниць була Оксана Цибух – мати громадської діячки, бойової медикині Ірини Цибух "Чеки", що загинула 29 травня 2024 року під час ротації на Харківщині. Власне, Ірини Цибух займалася темою меморіалізації військових, тож її роботу продовжила мати Оксана Цибух. 

"Найперше скажу, що у нас немає національної стратегії пам’яті. Я сама почала це вивчати, пішла на навчання, багато праць про це прочитала і зрозуміла, що ще з часів радянської влади нам намагалися знівелювати цю національну пам’ять. Тому довгий час нікому не треба було цього. Але, як любила казати Ірина, пам'ять – це відповідальність живих перед мертвими. Нація – це спільний спадок споминів, це те що акумулює", - сказала Оксана Цибух.

Вона також відзначила, що меморіалізацію складається з дуже багатьох аспектів: від меморіальних кладовищ до хвилини мовчання.

"Хвилина пам’яті й вшанування мають мати сенсовість. Іра, так би мовити, хотіла перейти Рубікон в цьому питанні та організувати хвилину мовчання в Києві, щоб зупинилося все місто на хвилину. Але ця хвилина мала бути змістовна, нести сенс. Ще вона наголошувала на такому аспекті, як персоналізація, коли на підприємствах, в організаціях згадували б тих людей, які працювали з ними, але загинули на війні. Сенсова хвилини пам’яті і таке вшанування мало б стати першою точкою в тому русі до меморіалізації", - зауважила Оксана Цибух.

Додамо, що у тематичній дискусії також брали участь:

  • Юліан Чаплинський - архітектор, урбаніст, публічний та політичний діяч;
  • Антон Петрівський - військовий 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, дослідник "Локальної історії".

А модерувала подію Христина Парубій – телеведуча та журналістка Еспресо, авторка проєкту "Жінки на війні: історії від Христини Парубій".

  • Нагадаємо, у п'ятницю, 23 серпня, у Львові журналістка Еспресо Христина Парубій презентувала книгу, яка народилася після телевізійного проєкту до Дня захисниць та захисників України 2022 року


Джерело матеріала
loader