Food-терапевтка, нутриціологиня Анастасія Голобородько поділилася простими рецептами легендарних страв з яєць, які припадуть до душі кожному члену родини. Тепер у вас не буде так часто виникати питання, що ж приготувати на сніданок.
7 смачних способів приготування яєць
Яйця пашот
Приготування яєць пашот — процес, що вимагає кулінарної вправності. Але пробувати в будь-якому разі варто. Спритність приходить із досвідом, але є й кілька хитрощів, що полегшують приготування.
Нам знадобиться:
2 свіжих, дуже холодних яйця
1 л води
1 ст. л. оцту
Закип`ятити воду, зменшити вогонь. У ледь киплячу, з бульбашками, що тільки починаються, воду влити оцет. Яйце можна заздалегідь не тільки сильно охолодити, а й майже підморозити. Розбити в чашку і випустити у воду. По одному. Залишити у воді на 3 хвилини, на дуже слабкому вогні, майже без кипіння, можна накрити кришкою. Потім вийняти та занурити в підготовлену підсолену воду і тут же злити її. Яйця пашот можуть бути приготовані не тільки у воді, а й у м`ясному або рибному бульйоні. Подають такі яйця до супів, посипають рубаною зеленню, часником, на сніданок подають із тостами, свіжою зеленню і соусом холландез.
Яйця бенедикт
Легенда свідчить, що вперше подібну страву приготували у Waldorf Hotel наприкінці XIX століття для брокера Лемюеля Бенедикта, який, перебуваючи в стані похмілля, попросив приготувати йому на сніданок «тости з маслом, вареними яйцями та беконом, а подати все з соусом холландез». Пізніше з`явилися ще кілька версій появи популярного сніданку. Так чи інакше, ранкові «яйця бенедикт» стали готувати по всьому Парижу, а звідти популярність страви поширилася Європою. Зараз традиційною вважається подача з яйцями пашот.
Нам знадобиться:
2 яйця
кілька скибочок бекону
тостовий хліб
для соусу:
2 жовтки
100 г вершкового масла
сік 1/2 лимона
сіль і перець
У миску покласти 2 жовтки, приправити сіллю і перцем і збити міксером або блендером кілька хвилин до утворення однорідної світлої маси. Додати сік половини лимона і продовжити збивати. У невеликій каструлі розтопити вершкове масло. Акуратно ввести масло в соус, що збивається. Увага: якщо масло буде недостатньо гарячим, соус згорнеться пластівцями.
Зварити 2 яйця пашот. Підсмажити хліб у тостері або на сухій сковороді, підсмажити бекон. Подавати, виклавши бекон на хліб, зверху — яйця, полити соусом.
Яйця кокот
«Кокот» у назві страви означає лише спосіб її приготування: у кокотниці, невеликому горщику для запікання. А інгредієнти ви можете варіювати на свій смак.
Нам знадобиться:
2 яйця
5 ст. л. жирних вершків
вершкове масло
козячий сир
солоний лосось
зелень до смаку
сіль
Форми змастити вершковим маслом, викласти порізаний лосось, шматочки сиру і посипати посіченою зеленню. Влити вершки та вбити яйця, зберігаючи жовток цілим. Приправити сіллю та перцем і ще трохи полити вершками. Ставимо у форми для запікання з бортами, наливши в неї 1 см води. Запікати 10-12 хвилин за температури 180°С.
Омлет
Омлет — це збиті й злегка обсмажені яйця. В основу омлетів додають молоко, кефір, сироватку, алкоголь. Іноді загущують борошном. Варіацій сотні. Ми розглянемо один із класичних і найлегших.
Нам знадобиться:
2-3 яйця
близько 60 мл молока
10 г вершкового масла
сіль і свіжомелений чорний перець
На одне яйце додати молоко 1/2 об`єму шкаралупи. Приправити сіллю і перцем. Яйця злегка збити. У сковороді розтопити вершкове масло і влити яйця. Іноді злегка помішуючи, готувати на середньому вогні. Коли білок майже застигне, згорнути яйця навпіл, як книжку. Попередньо можна додати трохи начинки — сиру, зелені, овочів, грибів. Подавати гарячим.
Шакшука
Близькосхідна страва, яку готують в Ізраїлі та країнах Магрибу. База у всіх одна — яйця, приготовані в соусі з томатів, перцю та цибулі. Відрізняються шакшуки лише додатково доданими прянощами (використовують кумин, шафран, кінзу і насіння коріандру, лавровий лист).
Нам знадобиться:
3 яйця
2-3 стиглих томати
1 солодкий червоний або жовтий перець
сіль
свіжомелений чорний перець
1/2 ч. л. цукру
рослинна олія
1 цибулина
щіпка сухого чилі
кумин
Порізати цибулю, томати, перець. Щіпку кумина (не меленого) обсмажити на сухій пательні до потріскування та появи інтенсивного запаху. Влити олію й одразу додати овочі. Помішуючи, готувати 2-3 хвилини. Зменшити вогонь, влити трохи води та томити 6-7 хвилин, поки вода не випарується майже повністю. Вбити яйця, приправити сіллю та перцем і готувати ще 10 хвилин на слабкому вогні під закритою кришкою.
Відварені яйця (круто, в мішечок, вкруту)
Простий, найбазовіший і навіть найпримітивніший рецепт, при цьому всьому — один із найсмачніших. Відварені яйця — чемпіон сніданків. Їх можна подавати з беконом і солоною рибою, у складі салатів, фарширувати. Також можна підсмажити кілька скибочок свіжого хліба і подати їх із соусом (песто, майонезом або будь-яким іншим на ваш смак). Що потрібно знати про відварювання яєць: час приготування кожного з видів, що передбачає ступінь загустіння жовтка. І ще невелику хитрість: дрібка солі в окропі запобіжить тріщинам у шкаралупі під час варіння.
Нам знадобиться:
курячі яйця
вода
сіль
Закип`ятити воду з дрібкою солі. Акуратно ложкою опустити яйця у воду. 3-4 хвилини готуються яйця некруто, 5 хвилин — у мішечку, 7 хвилин круто.
Яйця в мішечку
Нам знадобиться:
3-4 курячих яйця
начинки — ікра, м`ясні та паштети з тельбухів, відварені овочі, гриби
Зварені круто яйця розрізати навпіл, білок залишити цілісним, а жовток перетерти та змішати з вершковим маслом і добавками до смаку. Підійдуть печінковий паштет, червона ікра, смажені гриби, припущені цвітна капуста або броколі. Подавати як холодну закуску.