Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць
Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць

Від Бенедикта до шакшуки: 7 смачних способів приготування яєць

Food-терапевтка, нутриціологиня Анастасія Голобородько поділилася простими рецептами легендарних страв з яєць, які припадуть до душі кожному члену родини. Тепер у вас не буде так часто виникати питання, що ж приготувати на сніданок. 

7 смачних способів приготування яєць

Яйця пашот

Приготування яєць пашот — процес, що вимагає кулінарної вправності. Але пробувати в будь-якому разі варто. Спритність приходить із досвідом, але є й кілька хитрощів, що полегшують приготування.

Нам знадобиться:

2 свіжих, дуже холодних яйця

1 л води

1 ст. л. оцту

Закип`ятити воду, зменшити вогонь. У ледь киплячу, з бульбашками, що тільки починаються, воду влити оцет. Яйце можна заздалегідь не тільки сильно охолодити, а й майже підморозити. Розбити в чашку і випустити у воду. По одному. Залишити у воді на 3 хвилини, на дуже слабкому вогні, майже без кипіння, можна накрити кришкою. Потім вийняти та занурити в підготовлену підсолену воду і тут же злити її. Яйця пашот можуть бути приготовані не тільки у воді, а й у м`ясному або рибному бульйоні. Подають такі яйця до супів, посипають рубаною зеленню, часником, на сніданок подають із тостами, свіжою зеленню і соусом холландез.

Яйця бенедикт

Легенда свідчить, що вперше подібну страву приготували у Waldorf Hotel наприкінці XIX століття для брокера Лемюеля Бенедикта, який, перебуваючи в стані похмілля, попросив приготувати йому на сніданок «тости з маслом, вареними яйцями та беконом, а подати все з соусом холландез». Пізніше з`явилися ще кілька версій появи популярного сніданку. Так чи інакше, ранкові «яйця бенедикт» стали готувати по всьому Парижу, а звідти популярність страви поширилася Європою. Зараз традиційною вважається подача з яйцями пашот.

Нам знадобиться:

2 яйця

кілька скибочок бекону

тостовий хліб

для соусу:

2 жовтки

100 г вершкового масла

сік 1/2 лимона

сіль і перець

У миску покласти 2 жовтки, приправити сіллю і перцем і збити міксером або блендером кілька хвилин до утворення однорідної світлої маси. Додати сік половини лимона і продовжити збивати. У невеликій каструлі розтопити вершкове масло. Акуратно ввести масло в соус, що збивається. Увага: якщо масло буде недостатньо гарячим, соус згорнеться пластівцями.

Зварити 2 яйця пашот. Підсмажити хліб у тостері або на сухій сковороді, підсмажити бекон. Подавати, виклавши бекон на хліб, зверху — яйця, полити соусом.

Яйця кокот

«Кокот» у назві страви означає лише спосіб її приготування: у кокотниці, невеликому горщику для запікання. А інгредієнти ви можете варіювати на свій смак.

Нам знадобиться:

2 яйця

5 ст. л. жирних вершків

вершкове масло

козячий сир

солоний лосось

зелень до смаку

сіль

Форми змастити вершковим маслом, викласти порізаний лосось, шматочки сиру і посипати посіченою зеленню. Влити вершки та вбити яйця, зберігаючи жовток цілим. Приправити сіллю та перцем і ще трохи полити вершками. Ставимо у форми для запікання з бортами, наливши в неї 1 см води. Запікати 10-12 хвилин за температури 180°С.

Омлет

Омлет — це збиті й злегка обсмажені яйця. В основу омлетів додають молоко, кефір, сироватку, алкоголь. Іноді загущують борошном. Варіацій сотні. Ми розглянемо один із класичних і найлегших.

Нам знадобиться:

2-3 яйця

близько 60 мл молока

10 г вершкового масла

сіль і свіжомелений чорний перець

На одне яйце додати молоко 1/2 об`єму шкаралупи. Приправити сіллю і перцем. Яйця злегка збити. У сковороді розтопити вершкове масло і влити яйця. Іноді злегка помішуючи, готувати на середньому вогні. Коли білок майже застигне, згорнути яйця навпіл, як книжку. Попередньо можна додати трохи начинки — сиру, зелені, овочів, грибів. Подавати гарячим.

Шакшука

Близькосхідна страва, яку готують в Ізраїлі та країнах Магрибу. База у всіх одна — яйця, приготовані в соусі з томатів, перцю та цибулі. Відрізняються шакшуки лише додатково доданими прянощами (використовують кумин, шафран, кінзу і насіння коріандру, лавровий лист).

Нам знадобиться:

3 яйця

2-3 стиглих томати

1 солодкий червоний або жовтий перець

сіль

свіжомелений чорний перець

1/2 ч. л. цукру

рослинна олія

1 цибулина

щіпка сухого чилі

кумин

Порізати цибулю, томати, перець. Щіпку кумина (не меленого) обсмажити на сухій пательні до потріскування та появи інтенсивного запаху. Влити олію й одразу додати овочі. Помішуючи, готувати 2-3 хвилини. Зменшити вогонь, влити трохи води та томити 6-7 хвилин, поки вода не випарується майже повністю. Вбити яйця, приправити сіллю та перцем і готувати ще 10 хвилин на слабкому вогні під закритою кришкою.

Відварені яйця (круто, в мішечок, вкруту)

Простий, найбазовіший і навіть найпримітивніший рецепт, при цьому всьому — один із найсмачніших. Відварені яйця — чемпіон сніданків. Їх можна подавати з беконом і солоною рибою, у складі салатів, фарширувати. Також можна підсмажити кілька скибочок свіжого хліба і подати їх із соусом (песто, майонезом або будь-яким іншим на ваш смак). Що потрібно знати про відварювання яєць: час приготування кожного з видів, що передбачає ступінь загустіння жовтка. І ще невелику хитрість: дрібка солі в окропі запобіжить тріщинам у шкаралупі під час варіння.

Нам знадобиться:

курячі яйця

вода

сіль

Закип`ятити воду з дрібкою солі. Акуратно ложкою опустити яйця у воду. 3-4 хвилини готуються яйця некруто, 5 хвилин — у мішечку, 7 хвилин круто.

Яйця в мішечку

Нам знадобиться:

3-4 курячих яйця

начинки — ікра, м`ясні та паштети з тельбухів, відварені овочі, гриби

Зварені круто яйця розрізати навпіл, білок залишити цілісним, а жовток перетерти та змішати з вершковим маслом і добавками до смаку. Підійдуть печінковий паштет, червона ікра, смажені гриби, припущені цвітна капуста або броколі. Подавати як холодну закуску.


Источник материала
loader