ГО «Землячки» запустили проєкт «Джейн» — інтеграція цивільних жінок у військове життя захисниць
ГО «Землячки» запустили проєкт «Джейн» — інтеграція цивільних жінок у військове життя захисниць

ГО «Землячки» запустили проєкт «Джейн» — інтеграція цивільних жінок у військове життя захисниць

ГО «Землячки» запустили унікальний проєкт «Джейн», створений для амбасадорок та партнерок організації з метою більшої інтеграції в життя жінок-захисниць і усвідомлення важливості якісного забезпечення жінок-військових. 

Учасниці проєкту пройшли триденний курс початкової військової підготовки (КМБ). Це дозволило їм відчути на собі виклики, з якими щодня стикаються жінки на фронті.

Протягом цих трьох днів вони виконували завдання, наближені до бойових умов: від копання окопів до навчань з використання турнікетів і тампонади ран, а також участі в симульованих бойових операціях.

ГО «Землячки» запустили проєкт «Джейн» — інтеграція цивільних жінок у військове життя захисниць - Фото 1

Ключовим елементом підготовки стало випробування учасниць на витривалість: вони три дні поспіль носили бронежилети, шоломи та військове взуття. Такий досвід допоміг їм усвідомити важливість спорядження, яке адаптоване до анатомічних особливостей жіночого тіла, адже від цього залежить не тільки комфорт, але й безпека та швидкість у виконанні бойових задач.

«Проєкт "Джейн" — це можливість не просто занурити наших амбасадорок у військове життя, а й показати, наскільки важливо мати якісне спорядження, адже від цього залежить не тільки ефективність виконання бойових задач,  а й виживання», — каже співзасновниця ГО «Землячки» Ксенія Драганюк.

«Скажу відверто, у мене не було розуміння, куди я йду. Але навіть якщо б я перечитала та переглянула десятки матеріалів щодо початкової військової підготовки, я б все одно не була готова до тих вражень, емоцій і фізичної втоми. Це був абсолютно новий досвід, який змінив моє ставлення до того, через що проходять наші захисниці на фронті. Життя змінилось, і ми повинні змінитись», каже Ліза Даль, засновниця бутіку одягу ISAIA, барбершопу CABINET та учасниця проєкту.

«Три дні тренувань в повній комплектації. Ще в перший день, коли ми проходили базову медичну підготовку, ми вже не знімали бронежилети на 10-ти хвилинний відпочинок», — каже Ольга Бабій, радниця секретаря Ради національної безпеки і оборони України та учасниця проєкту. «Медицина, інженерія, тактика і стрільба вміло були запаковані в триденний курс нашими чудовими інструкторами. Навчання в умовах близьких до польових, — це коли під палючим сонцем риєш окоп, а твій інструктор створює тобі над головою імітацію бою по-справжньому».

«У вухах досі звуки пострілів. Це було неймовірно… важливо, складно, жахаюче та необхідно. Тепер можу за право вважати, що кожен (18-60) в цій країні може/повинен пройти цю базову підготовку», — ділиться враженнями Анна Міщенко, директорка КШДУ ім. Сергія Нижного та амбасадорка ГО «Землячки». «Рити окоп лежачи, зменшувати силует, бачити розтяжку, проходити лісосмугу під прикриттям, в одному берці надягати бронік та каску та бігти на тривогу о пʼятій ранку, спати в палатці та в спальнику, стріляти, багато стріляти. Завдяки ГО “Землячки”, ми випробували все це в найкомфортнішому та повному для жінок екіпі. Важко уявити, що відчувають ті захисниці в силах оборони, які такого комфорту не мають».

ГО «Землячки» запустили проєкт «Джейн» — інтеграція цивільних жінок у військове життя захисниць - Фото 2

Також до проєкту долучилися Каріна Дубініна, власниця мережі салонів BACKSTAGE Beauty&Refresh, Христина Горняк, юристка та інфлюенсерка, Альона Жигура, керівниця відділу КСВ Аврора та інші.

Проєкт «Джейн» продовжуватиметься для інших амбасадорок і партнерок ГО «Землячки», розширюючи ком`юніті, в якому жінки єднаються задля Перемоги.

ГО «Землячки» запустили проєкт «Джейн» — інтеграція цивільних жінок у військове життя захисниць - Фото 3

Про ГО «Землячки»

ГО «Землячки» займається підтримкою жінок-військових, забезпечуючи їх необхідною формою власного пошиву, амуніцією, спорядженням та гуманітарною допомогою для жінок. Організація активно відповідає на тисячі індивідуальних запитів від захисниць і популяризує культуру «жінка-військова» в Україні та світі. Важливим напрямком діяльності також є надання психологічної підтримки військовим. Станом на травень 2024 року ГО «Землячки» виконала понад 20 000 запитів, надавши необхідне спорядження на суму понад 210 мільйонів гривень.

ГО «Землячки» запустили проєкт «Джейн» — інтеграція цивільних жінок у військове життя захисниць - Фото 4


Джерело матеріала
loader