У Києві дослідили доступність пішохідних переходів в центрі міста. Які результати?
У Києві дослідили доступність пішохідних переходів в центрі міста. Які результати?

У Києві дослідили доступність пішохідних переходів в центрі міста. Які результати?

Студенти Географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, працюючи у межах виробничої практики на КП «ЦОДР», опублікували дослідження щодо доступності пішохідних переходів у центральній частині столиці.

Команда дослідників проаналізувала стан пішохідних переходів у центральних районах Києва.

Площа дослідження становить 11,7 км² в центрі Києва. Було проаналізовано 959 пішохідних переходів та 1918 підходів до них. У межах цієї зони знаходяться 9 острівців безпеки та 8 підвищених пішохідних переходів. Дослідження охоплювало частини чотирьох районів:

  • Подільський
  • Голосіївський
  • Печерський
  • Шевченківський

За результатами дослідження можна зробити такі висновки:

  • 25% (488 пішохідних підходів) повністю відповідають сучасним вимогам інклюзивності, включаючи нормативні заниження та облаштування тактильною плиткою.
  • 27% (507 підходів) є частково доступними, але потребують виправлення недоліків для забезпечення повної відповідності стандартам.
  • 48% (923 підходів) взагалі не відповідають вимогам інклюзивності та потребують суттєвого доопрацювання.

Ці дані вказують на необхідність подальших зусиль для покращення інфраструктури в центральних районах міста, зокрема щодо забезпечення доступності для маломобільних груп населення. Особливо критична ситуація спостерігається у Голосіївському районі, де 60% переходів залишаються без необхідних понижень.

Конкретно по кожному району результати наступні :

За результатами дослідження доступності пішохідних переходів у Подільському районі Києва було проаналізовано 648 підходів. Лише 25% (160 переходів) повністю відповідають критеріям доступності та інклюзивності.

Одночасно, 46% (297 переходів) взагалі не відповідають вимогам, що свідчить про серйозні проблеми з інфраструктурою. Лише 6% підходів (37) мають часткову доступність і потребують незначних доопрацювань.

У районі також було виявлено лише 2 острівці безпеки та 1 підвищений пішохідний перехід, що також підкреслює недоліки у забезпеченні безпеки та інклюзивності.

У Голосіївському районі було дослідженню 262 підходи і було виявлення, що інклюзивних переходів лише 12%.

У 60% відсутнє будь-яке пониження чи тактильна плитка. Проте помітне деяке покращення у тих частинах району які ближче до центру міста, чим далі, тим ситуація гірша.

У Шевченківському районі будо проаналізували 908 підходів, знайшли 7 острівців безпеки та 5 підвищених переходів.

У 32% наявне як і пониження, так і тактильна плитка, проте у 45% відсутнє і те й те. На центральних вулицях району ситуація краща, ніж у тих які далі чи у дворах.

В Печерському районі ситуація не краща. На 100 досліджуваних підходів лише 20 відповідають вимогам. Також у районі наявна проблема, що на підходах розташовані зливні решітки, що порушує принципи інклюзивності..

Студенти визначили, що не дивлячись на те, що робота все ж таки проводиться, темпи дуже повільні.

Лише 20% перевірених переходів відповідають сучасним стандартам доступності. Більшість переходів, які відповідають вимогам, було облаштовано під час капітальних ремонтів, але не всі роботи були виконані якісно.

Особливо проблемними виявилися райони, де останні роки не проводилися ремонтні роботи, а кількість підвищених переходів та острівців безпеки залишає бажати кращого. Часто спостерігаються порушення, як-от неправильне встановлення тактильних смуг або недостатнє зниження бордюрів.

Отже, хоча деякі покращення є, вони локалізовані й обмежені. Для забезпечення доступності інфраструктури місту необхідна комплексна стратегія з акцентом на довгострокові рішення для всіх мешканців.

Нагадуємо, що по нормах передбачено виконання пішохідного переходу в один рівень з тротуаром або проїзною частиною, тобто висота має бути 0 см, а за наявністю відповідного обґрунтування – не більше 2 см.

  • #дослідження
  • #Київ
  • #пішохідні переходи

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Джерело матеріала
loader