Культура в регіонах має не просто виживати, а розвиватися та створювати нові продукти - Точицький
Культура в регіонах має не просто виживати, а розвиватися та створювати нові продукти - Точицький

Культура в регіонах має не просто виживати, а розвиватися та створювати нові продукти - Точицький

Необхідно створити умови, за яких культура не просто виживатиме в регіонах, а розвиватиметься і створюватиме нові креативні продукти.

Про це міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький сказав у відеозверненні в рамках форуму «Відновлення громад через культуру», передає Укрінформ.

«Забезпечення культурних послуг у громадах має базуватися на принципах Конвенції ЮНЕСКО про охорону та заохочення розмаїття форм культурного самовираження. Саме тому пріоритетом Міністерства культури та стратегічних комунікацій України є створення таких умов, за яких культура не просто виживатиме в регіонах, а розвиватиметься і створюватиме нові креативні продукти. Ці продукти здатні посилити голос України на світовій сцені», - сказав Точицький.

Культура в регіонах має не просто виживати, а розвиватися та створювати нові продукти - Точицький - Фото 1

Він зазначив, що децентралізація - це не лише передача відповідальності від центральних органів влади до місцевих, ще це є потужним інструментом для розвитку громад, які отримують змогу не лише берегти свою культурну спадщину, але й активно формувати власне майбутнє.

«Центральним у цьому процесі є трансформація культурних послуг. Переосмислюючи, як ми надаємо доступ до культури - через бібліотеки, музеї, творчі простори, - ми можемо гарантувати, що кожен українець матиме можливість реалізувати свій творчий потенціал», - сказав міністр.

Читайте також: Точицький: Руйнування культурної спадщини - це цілеспрямована політика знищення української ідентичності

За його словами, самобутність кожної громади, її мистецькі практики і традиції створюють ту мозаїку, яка разом формує колективну ідентичність. Він підкреслив, що ці практики є надзвичайно цінними і на міжнародній арені.

Як повідомляв Укрінформ, абсолютна більшість людей у місцевих громадах, попри війну, потребують надання культурних послуг та їхнього більшого розмаїття.

Фото: МКСК



Джерело матеріала
loader