Розпуск ЦВК: ОПОРА звернулася до влади із закликом
Розпуск ЦВК: ОПОРА звернулася до влади із закликом

Розпуск ЦВК: ОПОРА звернулася до влади із закликом

Громадянська мережа ОПОРА закликає Володимира Зеленського та Верховну Раду забезпечити прозорий процес подання кандидатур до нового складу Центрвиборчкому.

Про це йдеться у заяві організації, повідомляє УНІАН.

Видання зазначає, що напередодні голосування ОПОРА заявила про відсутність переконливих підстав для застосування статті 31-1 закону “Про Центральну виборчу комісію”, яка передбачає можливість дострокового припинення повноважень усього складу ЦВК.

ОПОРА закликає депутатів забезпечити прозорий та інклюзивний процес подання президенту пропозицій щодо кандидатур на посади ЦВК, гарантувати врахування пропозицій усіх фракцій та груп у новому складі Центрвиборчкому на засадах абсолютної або пропорційної рівності.

Представники ОПОРА просять владу публічно взяти на себе зобов’язання щодо вдосконалення законодавства про ЦВК, в тому числі в частині призначення та припинення повноважень, передає УНІАН.

"Необхідно скасувати положення Закону ("Про Центральну виборчу комісію" – ред.) про можливість дострокового припинення повноважень усього складу ЦВК, забезпечити належну деталізацію консультацій між президентом України та парламентом щодо кандидатур на посади членів ЦВК, гарантувати на законодавчому рівні врахування пропозицій усіх депутатських фракцій та груп.

Також важливо врегулювати особливості припинення повноважень членів ЦВК у разі завершення терміну їхніх повноважень", – цитує видання заяву громадянської мережі.

На думку експертів ОПОРА, у разі подальшої бездіяльності парламенту і президента щодо удосконалення законодавства про ЦВК, країну з великою ймовірністю чекатимуть нові політичні відставки її членів.

Відповідне рішення підтримав 341 народний депутат за мінімально необхідних 300.

Джерело матеріала
loader
loader