/https%3A%2F%2Fecotown.com.ua%2Fupload%2Fiblock%2Fa5c%2F506248.png)
Ужгородець пропонує виготовляти одноразовий посуд та пакувальну плівку з відходів кукурудзи
Кандидит фізико-математичних наук Петро Бобонич з Ужгорода розробив технологію виготовлення одноразового посуду, пакувальних листів та плівок з кукурудзи та її відходів.
Готовий продукт можна їсти або використовувати для відгодівлі тварин, а розкладається він за півтора місяці, передає pmg.
Еко-матеріал Петро Бобонич вирішив продемонструвати у ЗОШ № 1, де навчається онук.
«До основного компоненту крохмалу додаю воду, оцет, олію та гліцерин – всі інгредієнти змішую у тарі до однорідної маси на електроплитці, далі суміш на 30 секунд поміщаю у мікрохвильову піч – і плівка готова, - розповідає Петро Бобонич.
– Далі під пресом та спеціальними формами з гіпсу матеріал має висихати до твердого стану».
На розробку надихнула телевізійна передача про збір кукурудзи, продовжує винахідник.
"Качани забирали, а стебла та листя залишали на полі, тоді як цю сировину можна переробити у гранули або порошок для виготовлення посуду та пакування, - пояснює Петро Бобонич.
- Таким чином можна витіснити з прилавків пластик».
Технологію виготовлення одноразового посуду, пакувальних листів, плівок та супутніх товарів з відходів кукуруди ужгородець запантетував.
«До мене вже звернулося декілька потужних українських підприємств, які готові виготовляти одноразовий екопосуд, - каже Петро Бобонич.
– Зацікавив спосіб виготовлення посуду з кукурудзяного бадилля та їстівного крохмалю, та плівки з неїстівного крохмалю з додаванням полімолочної кислоти».
Примітно, що на даний момент Петро Бобонич має вже три патенти на виготовлення екопосуду, зокрема, із жолудів та неїстівних каштанів.
Технологію Петра Бобонича школа буде презентувати також у рамках програми «За чисте довкілля» у Німеччині.
«Понад 15 років наш заклад є членом цього проекту, - розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи УС ЗОШ № 1 Тамара Сабодаш.
– Учні старших класів допомагатимуть молодшим виготовляти еко-матеріал з кукурудзи на уроках хімії, у позакласний час, а також на факультативах».

