В Україні протестували курячі стегенця відомих торгових марок
В Україні протестували курячі стегенця відомих торгових марок

В Україні протестували курячі стегенця відомих торгових марок

4 лютого.

Експерти "Центру експертиз ТЕСТ" протестували курячі стегна відомих торгових марок, передає УНН з посиланням на результати дослідження.

Для аналізу були відібрані зразки наступних брендів:.

"Наша Ряба".

"Гаврилівські курчата".

"Знатна курка".

"Славне курча".

Всі вони, за винятком "Славне курча", були закуплені в супермаркетах в запакованому вигляді.

Курячі стегенця "Славне курча" експерти придбали на ринку.

При порівняльному тестуванні продукція була перевірена за різними показниками, в першу чергу, на предмет її безпеки.

Також було оцінено, наскільки правильно оброблене м'ясо.

З урахуванням результатів перевірки в лабораторії, органолептичної оцінки, а також зауважень щодо маркування та пакування, були виставлені загальні оцінки.

Маркування та упаковка.

Упаковка різних частин курячого м'яса сьогодні приблизно схожа.

Найнадійнішим варіантом є упаковка із застосуванням захисних газів ("Наша Ряба").

Також, є пінопластові піддони, обгорнуті плівкою.

На ринку м'ясо продається і зовсім без упаковки - на вагу.

Це найгірший варіант з гігієнічної точки зору.

Лабораторні дослідження.

Головне питання, яке хвилює споживачів: чи є в курячому м'ясі гормони й антибіотики? Ці параметри перевірили в першу чергу.

Щодо антибіотиків м'ясо тестували на наявність хлорамфеніколу, цинкбацитрацина і з'єднань тетрациклінової групи.

Їх не повинно бути в м'ясі.

Так само, як і гормонів, серед яких перевіряли м'ясо на утримання 3 з'єднань (діетілстільбестрол, естрадіолу 17-бета, тестостерону).

Ні гормонів, ні антибіотиків, ні мікотоксинів (афлатоксину В1) в курячому м'ясі виявлено не було.

По цих речовинах воно безпечне.

Другий напрямок показників безпеки - це мікробіологічні.

На цьому етапі м'ясо досліджували за загальним змістом мікроорганізмів (МАФАМ).

Їх не повинно бути більше 5х105 КУО в 1 г для фасованої продукції.

Чотири зразки не пройшли перевірку: перевищення було зафіксовано в "Знатна курка", "Гаврилівські курчата", "Славне курча" і "Чебатурочка".

Другий показник порадував: сальмонели не було ні в одному зразку.

Дельвотест оцінює наявність будь-яких речовин, що перешкоджають зростанню мікроорганізмів (зокрема, різних антибіотиків, дезінфекційних та антибактеріальних речовин).

Експерти включили цей параметр в дослідження, щоб розвіяти/легалізувати міф про те, що несвіже м'ясо курки промивають у хлорці перед продажем.

У даному випадку нічого такого виявлено не було.

Маса продукції.

Згідно з нормативами при масі нетто до 1 кг допускається відхилення в - 15 г, якщо маса більше, то -1,5% від маси.

У 1 з 5 зразків відхилення було більше, ніж допустимо.

Це "Гаврилівські курчата", де різниця з заявлено.

масою становила близько 58 г.

Вміст вологи.

Ще одним пунктом випробування була перевірка на вміст вологи (води).

Згідно з довідковими даними, вміст вологи в курячому м'ясі досягає 69-74% і може бути вище приблизно до 7%, якщо після забою застосовується водяне охолодження (на сьогодні саме так і охолоджується м'ясо).

За отриманими цифрам - всі зразки в межах норми.

Органолептична оцінка.

Сире м'ясо в буквальному сенсі не дегустували, а проводили його уважний товарознавчий огляд.

Особливу увагу було приділено правильній обробці.

За вимогами стандарту (ДСТУ 3143: 2013) стегно повинно являти собою частину тушки, що складається з стегнової кістки з прилеглим до неї м'ясом.

Тому вимоги до продукту такі:.

• поверхня чиста, суха, але не обвітрена;.

• колір м'яса - блідо-жовтий з рожевим відтінком;.

• ніяких синців, згустків крові, інших кісток, крім стегнової;.

• без стороннього запаху.

Саме таким має бути якісне охолоджене м'ясо.

Без зауважень по органолептиці тільки марка "Наша Ряба".

Недоліки були у "Чебатурочки" - невеликий шматочок кістки і стегенця різної величини.

Більш суттєві зауваження у "Гаврилівських курчат" (занадто багато шкури, слизька поверхня і сторонній запах), "Знатна курка" (невеликий шматочок кістки, синюшний колір поверхні) і "Славне курча" (м'ясо погано знекровлене, є згустки крові, м'ясо відстає від кістки).

Ціна і якість.

За результатами порівняльного тестування курячих стегенець загальну оцінку "відмінно" отримала тільки одна ТМ - "Наша Ряба".

Вартість 1 кг стегенець даної ТМ становить близько 71 грн.

Решта отримали загальні оцінки "погано".

Їх, в першу чергу, підвела мікробіологія - у всіх зразків зафіксовано перевищення загального мікробного числа.

Експерти також звернули увагу, що вартість 1 кг стегенець ТМ "Славне курча" (купленого на ринку) становить майже 79 грн.

Це на 8 грн дорожче, ніж вартість 1 кг "Нашої Ряби".

Даний факт розвіює популярний в Україні міф: "На ринку - дешевше", резюмували дослідники.

В Україні протестували курячі стегенця відомих торгових марок - Фото 1

В Україні протестували курячі стегенця відомих торгових марок - Фото 2

Теги за темою
Україна дослідження
Джерело матеріала
loader
loader