/https%3A%2F%2Fwww.unn.com.ua%2Fuploads%2Fnews%2F2020%2F02%2F04%2Fc31b4dcffc5b74ddbec60adb1755e995ec13330b.jpg)
В Україні протестували курячі стегенця відомих торгових марок
4 лютого.
Експерти "Центру експертиз ТЕСТ" протестували курячі стегна відомих торгових марок, передає УНН з посиланням на результати дослідження.
Для аналізу були відібрані зразки наступних брендів:.
"Наша Ряба".
"Гаврилівські курчата".
"Знатна курка".
"Славне курча".
Всі вони, за винятком "Славне курча", були закуплені в супермаркетах в запакованому вигляді.
Курячі стегенця "Славне курча" експерти придбали на ринку.
При порівняльному тестуванні продукція була перевірена за різними показниками, в першу чергу, на предмет її безпеки.
Також було оцінено, наскільки правильно оброблене м'ясо.
З урахуванням результатів перевірки в лабораторії, органолептичної оцінки, а також зауважень щодо маркування та пакування, були виставлені загальні оцінки.
Маркування та упаковка.
Упаковка різних частин курячого м'яса сьогодні приблизно схожа.
Найнадійнішим варіантом є упаковка із застосуванням захисних газів ("Наша Ряба").
Також, є пінопластові піддони, обгорнуті плівкою.
На ринку м'ясо продається і зовсім без упаковки - на вагу.
Це найгірший варіант з гігієнічної точки зору.
Лабораторні дослідження.
Головне питання, яке хвилює споживачів: чи є в курячому м'ясі гормони й антибіотики? Ці параметри перевірили в першу чергу.
Щодо антибіотиків м'ясо тестували на наявність хлорамфеніколу, цинкбацитрацина і з'єднань тетрациклінової групи.
Їх не повинно бути в м'ясі.
Так само, як і гормонів, серед яких перевіряли м'ясо на утримання 3 з'єднань (діетілстільбестрол, естрадіолу 17-бета, тестостерону).
Ні гормонів, ні антибіотиків, ні мікотоксинів (афлатоксину В1) в курячому м'ясі виявлено не було.
По цих речовинах воно безпечне.
Другий напрямок показників безпеки - це мікробіологічні.
На цьому етапі м'ясо досліджували за загальним змістом мікроорганізмів (МАФАМ).
Їх не повинно бути більше 5х105 КУО в 1 г для фасованої продукції.
Чотири зразки не пройшли перевірку: перевищення було зафіксовано в "Знатна курка", "Гаврилівські курчата", "Славне курча" і "Чебатурочка".
Другий показник порадував: сальмонели не було ні в одному зразку.
Дельвотест оцінює наявність будь-яких речовин, що перешкоджають зростанню мікроорганізмів (зокрема, різних антибіотиків, дезінфекційних та антибактеріальних речовин).
Експерти включили цей параметр в дослідження, щоб розвіяти/легалізувати міф про те, що несвіже м'ясо курки промивають у хлорці перед продажем.
У даному випадку нічого такого виявлено не було.
Маса продукції.
Згідно з нормативами при масі нетто до 1 кг допускається відхилення в - 15 г, якщо маса більше, то -1,5% від маси.
У 1 з 5 зразків відхилення було більше, ніж допустимо.
Це "Гаврилівські курчата", де різниця з заявлено.
масою становила близько 58 г.
Вміст вологи.
Ще одним пунктом випробування була перевірка на вміст вологи (води).
Згідно з довідковими даними, вміст вологи в курячому м'ясі досягає 69-74% і може бути вище приблизно до 7%, якщо після забою застосовується водяне охолодження (на сьогодні саме так і охолоджується м'ясо).
За отриманими цифрам - всі зразки в межах норми.
Органолептична оцінка.
Сире м'ясо в буквальному сенсі не дегустували, а проводили його уважний товарознавчий огляд.
Особливу увагу було приділено правильній обробці.
За вимогами стандарту (ДСТУ 3143: 2013) стегно повинно являти собою частину тушки, що складається з стегнової кістки з прилеглим до неї м'ясом.
Тому вимоги до продукту такі:.
• поверхня чиста, суха, але не обвітрена;.
• колір м'яса - блідо-жовтий з рожевим відтінком;.
• ніяких синців, згустків крові, інших кісток, крім стегнової;.
• без стороннього запаху.
Саме таким має бути якісне охолоджене м'ясо.
Без зауважень по органолептиці тільки марка "Наша Ряба".
Недоліки були у "Чебатурочки" - невеликий шматочок кістки і стегенця різної величини.
Більш суттєві зауваження у "Гаврилівських курчат" (занадто багато шкури, слизька поверхня і сторонній запах), "Знатна курка" (невеликий шматочок кістки, синюшний колір поверхні) і "Славне курча" (м'ясо погано знекровлене, є згустки крові, м'ясо відстає від кістки).
Ціна і якість.
За результатами порівняльного тестування курячих стегенець загальну оцінку "відмінно" отримала тільки одна ТМ - "Наша Ряба".
Вартість 1 кг стегенець даної ТМ становить близько 71 грн.
Решта отримали загальні оцінки "погано".
Їх, в першу чергу, підвела мікробіологія - у всіх зразків зафіксовано перевищення загального мікробного числа.
Експерти також звернули увагу, що вартість 1 кг стегенець ТМ "Славне курча" (купленого на ринку) становить майже 79 грн.
Це на 8 грн дорожче, ніж вартість 1 кг "Нашої Ряби".
Даний факт розвіює популярний в Україні міф: "На ринку - дешевше", резюмували дослідники.

