Білий дім рік блокує багатомільйонні контракти на продаж зброї Україні
Білий дім рік блокує багатомільйонні контракти на продаж зброї Україні

Білий дім рік блокує багатомільйонні контракти на продаж зброї Україні

У ЗМІ з'явилася інформація, що адміністрація президента США Дональда Трампа тривалий час начебто блокує схвалення принаймні шести комерційних контрактів на продаж зброї й озброєння Україні.Йдеться про угоди на загальну вартість в $30 млн, які Київ уже сплатив, а тепер намагається повернути.

Про це з посиланням на джерела серед українських та американських посадовців повідомляє Buzz.

За даними ЗМІ, принаймні п'ять комерційних угод про продаж американського озброєння Україні затримують уже близько року, а ще одну — понад рік.

Троє українських посадовців і один колишній американський чиновник розповіли виданню, що Білий дім на їхні запити так і не зміг пояснити причин затримки.

Угоди про продаж американського озброєння укладаються не з урядом США, а з приватними американськими компаніями.

Як правило, їх адміністрація США схвалює близько двох місяців, після чого окремо затверджує Державний департамент.

Посольство США в Україні відмовилося коментувати ситуацію.

Двоє українських співрозмовників видання припустили, що рішення Білого дому може бути пов'язане з намаганням Китаю придбати "українське стратегічне аерокосмічне підприємство".

Можна припустити, що йдеться про продаж компанії "Мотор-Січ" китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation.Інший український посадовець і колишній американський чиновник допустили, що причини затримки суто бюрократичні або ж можуть бути пов'язаними з корупційним скандалом навколо "Укроборонпрому".

Оскільки контракти укладалися до дзвінка Володимира Зеленського й Дональда Трампа 25 липня 2019 року, співрозмовники видання відкидають думку, що йдеться про тиск США на Україну з метою оголосити про розслідування проти Байденів.

Якщо інформація видання відповідає дійсності, це стане другим випадком затримки військової допомоги Україні з боку США.26 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови від 25 липня між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським.

Після цієї розмови американський розвідник поскаржився, що Трамп схиляв президента України Володимира Зеленського розпочати розслідування проти політичного опонента — колишнього віце-президента Джо Байдена.

Оприлюднення стенограми призвело до того, що Палата представників США розпочала розслідування.

Тим самим запустила формальну процедуру імпічменту Трампа.

Джерело матеріала
loader
loader