РФ знала і збрехала: Bellingcat розкрила деталі щодо вбивства громадянина Грузії в Німеччині
РФ знала і збрехала: Bellingcat розкрила деталі щодо вбивства громадянина Грузії в Німеччині

РФ знала і збрехала: Bellingcat розкрила деталі щодо вбивства громадянина Грузії в Німеччині

Вбивство громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі у Берліні в серпні 2019 року було заплановано та організовано російською Федеральною службою безпеки.

Про це йдеться у звіті міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat.

Вони встановили, що підготовкою до вбивства керував голова благодійного фонду "Вимпел" для колишніх офіцерів спецназу ФСБ Едуард Бендерський.

"Однак ми визначили, що суттєва підтримка операції – як для навчання вбивці, так і для видачі підроблених документів, що засвідчують особу – була надана безпосередньо ФСБ і на основі так званого Центру спеціальних операцій ФСБ", – йдеться у звіті.

При цьому журналісти стверджують, що і ФСБ, і російська поліція знали про особу затриманого вбивці, але збрехали німецькій владі, заперечуючи, що "Вадим Соколов" був не справжньою особистістю.

Одночасно з тим росіяни намагалися знищити всі публічні дані, що стосуються справжньої особи вбивці, а також дані, пов'язані з його найближчими родичами.

"Це розслідування остаточно встановлює, що головна служба безпеки російської держави підготувала і здійснила екстериторіальне вбивство у столиці Німеччини в 2019 році.

Альтернативні гіпотези, що зв'язують вбивство з кримінальними угрупованнями глави Чечні Рамзана Кадирова або навіть особиста помста колишніх або нинішніх співробітників служби безпеки, тепер можуть бути виключені як малоймовірні", – зазначили в Bellingcat.

Довідково: громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі застрелили в парку Берліна в районі Моабіт.

За підозрою у вбивстві затримали 49-річного чеченця.

У відповідь Німеччина заявила про достатню кількість фактичних доказів причетності держорганів РФ або Чечні до вбивства грузинського громадянина.

Джерело матеріала
loader
loader