Аваков запропонував план через наближення економічної кризи та боротьби з COVID-19
Аваков запропонував план через наближення економічної кризи та боротьби з COVID-19

Аваков запропонував план через наближення економічної кризи та боротьби з COVID-19

23 березня.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пропонує вжити додаткові заходи для боротьби з коронавірусом.

Зокрема, збільшити дефіцит держбюджету щонайменше втричі з одночасним секвестром і провести реструктуризацію зовнішнього боргу.

Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу МВС.

"Будемо чесними - більшість людей в Україні живуть, не маючи істотних фінансових накопичень - багато сімей живуть, що називається, від зарплати до зарплати… А у нас коронавірус і карантин..

Пройде місяць і у людей може банально не вистачати коштів, щоб підтримати себе, сім'ю - купити їжу і ліки..

В уряді, разом з Прем'єром і Президентом - ми активно обговорюємо цю проблему і - переконаний, буде швидке рішення", - вказав Аваков.

За його словами, доведеться на кілька місяців піти на екстраординарні кроки: макрофінансові та економічні.

Серед екстраординарних кроків міністр внутрішніх справ назвав такі:.

Верховній Раді негайно - переглянути Державний бюджет: створити спеціальний стабілізаційний фонд, з якого профінансувати антикризові заходи.

Збільшити дефіцит держбюджету - суттєво, треба вважати, але, як мені здається, мільярдів на 200 щонайменше.

Не соромлячись! - такий виклик часу.

Мені шкода, але доведеться.

Провести секвестр бюджету - скоротивши витрати на некритичні на нинійшній час вкладення та інвестиції.

Не допускаючи збитків за лінією оборони і безпеки.

Мені шкода, але доведеться.

Обов'язково укласти угоду з МВФ, заручившись підтримкою в антикризових заходах і отримавши фінансування за програмами допомоги, в тому числі за програмою підтримки у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Негайно, в найкоротші терміни, провести реструктуризацію зовнішніх боргів України, істотно скоротивши навантаження з виплат відсотків і основного боргу в найближчі роки.

Жорстко припиняти спекуляції на валютному ринку і виведення антикризової гривневої маси на валютний ринок, застосовуючи законодавчі і зв'язні механізми.

В жодному разі не згортати великі інвестиційні проєкти по країні - відразу після закінчення карантину - і відновити відразу після закінчення карантину ті проєкти, які дають мультиплікатор для всієї економіки - дороги, іпотека, металургія, енергетика, машинобудування.

Ухвалити спеціальну програму доступних кредитних ресурсів для бізнесу - від малого до великого - за низькими ставками 5-7% річних через рефінансування комерційних банків з боку Національного банку України.

Передбачити спеціальні заходи щодо встановлення паритету в зовнішньоторговельному балансі, стимулюючи імпортозаміщення", - процитували Авакова у МВС.

Аваков зазначив, що описані кроки, це лише ключові принципи і необхідні заходи, які, на його думку, потрібно вживати, з компетентним глибоким аналізом, корекцією і комплексом інших дій.

Як повідомлялося, глава МОЗ виступає за впровадження в Україні надзвичайного стану.

Теги за темою
Коронавірус МВС Арсен Аваков
Джерело матеріала
loader
loader