Торгували рідною землею: СБУ проводить обшуки в Запорізькій міськраді
Торгували рідною землею: СБУ проводить обшуки в Запорізькій міськраді

Торгували рідною землею: СБУ проводить обшуки в Запорізькій міськраді

30 березня Служба безпеки України провела обшуки в посадовців Запорізької міськради.

Розслідують справу про масштабні зловживання з комунальною землею.

Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

За версією слідства, чиновники організували механізм передачі у приватну власність землі, що належить громаді, за заниженими цінами.

В результаті їх махінацій місцевий бюджет недоотримав щонайменше 50 млн грн прибутку.

Порушуючи закон, з 2016 року посадовці організували схему неадекватної оцінки великих земельних ділянок в Запоріжжі.

Для цього в порушення тендерних процедур до грошової оцінки землі долучали фіктивні фірми, які не мали необхідних дозволів та фахівців.

Чиновники вносили до звітів про експертну грошову оцінку земельних ділянок недостовірні відомості про їх ринкову вартість, а пропозиції про передачу ділянок виносили на розгляд до міської ради.

Так земельні ділянки передавали у приватну власність за значно заниженою ціною.

У межах кримінального провадження слідчі СБУ провели обшуки у приміщеннях державних установ та за адресами проживання фігурантів справи.

Під час слідчих дій правоохоронці вилучили документацію, що стала підставою для незаконної перереєстрації ділянок, електронні носії інформації, які містять важливі відомості для досудового розслідування.

Наразі правохоронці намагаються повернути земельні ділянки у комунальну власність.

За рішеннями суду наклали арешти на 31 земельну ділянку орієнтовною оціночною вартістю понад 200 млн грн.

Заходи з викриття протиправних дій проводили спільно зі слідчими ГУ Нацполіції в Запорізькій області під процесуальним керівництвом прокуратури.

Детективи Національного антикорупційного бюро обшукали будинок, в якому живе колишній помічник народного депутата минулого скликання Сергія Пашинського Микола Кузьма.

НАБУ розслідує кримінальне провадження за фактами можливого заволодіння державним майном та зловживання службовим становищем вищими посадовими особами Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України, Міністерства оборони України та комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони.

Джерело матеріала
loader
loader