Хочете читати новини в іншому форматі?.
Підписуйтесь на телеграм-канал НАРОДНА ПРАВДА.
Підписатись можна ТУТ.
У неділю, 19 квітня, православний світ відзначатиме одне з головних християнських свят – Великдень.
За традицією, багато віруючих відправляться в цей день до храму, щоб освятити святкове частування.
А ось католики вже зробили це минулої неділі.
Про це повідомляє НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на Главком.
Loading...
Основними складовими великоднього кошика у римо-католиків є паски, яйця, сіль, вода і хрін.
Наприклад, прихожанка римсько-католицького храму святих Петра і Павла з села Ярмолинці (Хмельницька обл.) Наталія Клімбовська поклала в кошик як традиційні великодні страви, так і ті ласощі, які любить найбільше – ковбасу, помідори і огірки.
Отець Петро Міщук, настоятель храму Петра і Павла, каже, що в пасхальну корзину можна класти майже все.
Головне – не забувати про яйця червоного кольору, тому що “Ісус Христос народив життя в своїй крові”.
На початку пасхального богослужіння на вулиці запалюють Пасхал – велику свічку, вогонь від якої роздають всім християнам.
Вважається, що це вогонь миру і вічності.
Наступна частина богослужіння – Літургія Слова, дев’ять біблійних читань.
А вже потім починається освячення великодніх кошиків.
На відміну від православних віруючих, католики несуть до своїх домів кошик з освяченими стравами ще в суботу.
А бенкетувати великодніми стравами починають відразу після ранкової служби.
За столом збирається вся родина.
Найдешевше він обійдеться мешканцям Тернопільщини, а от найбільше за традиційний набір продуктів до свята доведеться викласти киянам.
Також недешевий великодній кошик на заході країни доведеться купувати мешканцям Закарпаття – тут він коштуватиме 719 гривень.
Крім того ми розповідали, що святити можна тільки ті продукти, які були виключені з раціону у Великий піст.
А на алкоголь – повне табу.
Колись прийнято було святити тільки здобний хліб (паска), яйця, м’ясо, сир і молоко, а зараз кладуть у кошик все підряд.
До слова, за допомогою кольорових серветок, клею, воску та яскравого лушпіння та шкірок від овочів можна зробити оригінальні великодні писанки.
Натуральними барвниками для великодніх яєць є чорниця, шпинат, цибулиння, сік моркви чи гарбуза, буряк, червона капуста, куркума та лушпиння грецького горіха.
Додамо, у 2018 році Пасха припадає на перший тиждень, а тому вважається раннім Великоднем.
В Україні Великдень – державне свято, тому передбачений додатковий вихідний.
У 2018 році вихідні будуть з 7-го по 9-е квітня.