Хочете читати новини в іншому форматі?.
Підписуйтесь на телеграм-канал НАРОДНА ПРАВДА.
Підписатись можна ТУТ.
Світле свято Великодня або Воскресіння Христове згідно з православним календарем 2020 року припадає на 19 квітня.
Відомо, що за тиждень до свята починається підготовка і кожен день має ряд відведених справ, однак найголовніший ритуал підготування – фарбування крашанок і писанок.
Варто зауважити: пофарбувати яйця можна натуральними барвниками без шкоди для здоров’я.
НАРОДНА ПРАВДА пропонуємо обрати найпростіші та найбільш безпечні способи фарбування яєць до свята.
Loading...
ЯЙЦЯ З МАЛЮНКОМ.
цибулиння – 100 гр,.
вода – 2,5 літра,.
сіль – 1 ст.
рослинна олія – для змазування яєць,.
зелень – кілька гілочок.
рис – 50 гр.
серветки, марля, тюль або мереживо, фольга, нитки.
Фарбування.
100 гр.
цибулиння промиваємо і заливаємо окропом.
Ставимо на вогонь і доводимо масу до кипіння.
Як тільки-но маса закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму і кип’ятимо розчин протягом 40-50 хвилин під закритою кришкою.
Через 50 хвилин вимикаємо плиту і даємо розчину охолонути.
Популярні новини зараз.
Карантин продовжать до 11 травня: влада прийняла рішення.
Деякі українці можуть залишитися без пенсії: кого торкнуться зміни.
Чистий четверг: чого не можна робити у цей день.
Яйця для фарбування дістаємо з холодильника заздалегідь, вони мають бути кімнатної температури.
Кілька яєць обмотуємо нитками.
Можна використовувати як один вид ниток, так і різні.
Суть фарбування проста: коли після фарбування ви зріжете нитки, на яйці буде малюнок у вигляді світлих смуг.
Тепер кілька яєць обв’язуємо стрічкою.
Щоб стрічка не зіскочила з яйця, загортаємо його в марлю і щільно зав’язуємо.
Ще один спосіб фарбування – загорнути яйце в серветку з малюнком.
Щільно фіксуємо серветку, щоб вона не зрушилася під час фарбування.
Також на яйця можна наклеїти липку стрічку або паперові смужки і зафіксувати їх нитками.
Лист фольги згортаємо в трикутник і вирізаємо різні фігурки за принципом новорічної сніжинки.
Загортаємо в цю фольгу яйце.
Ще один спосіб – пофарбувати яйця за допомогою рису.
Кладемо на стіл серветку, насипаємо на неї рис і зверху викладаємо заздалегідь змочене водою яйце.
Щільно стягуємо серветку.
Також можна прикрасити яйця малюнком у вигляді листочків і квіточок.
Для цього яйце потрібно намочити в холодній воді, викласти на нього квіти і листочки та щільно обмотати яйце серветкою.
Можна використовувати як живі, так і штучні квіти і листя.
Всі підготовлені яйця опускаємо в каструлю з розчином таким чином, щоб цибулиння повністю їх покривало.
Щоб яйця не потріскалися, додаємо у розчин столову ложку солі.
Доводимо вміст каструлі до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо яйця 8-10 хвилин.
Через 10 хвилин вимикаємо плиту і залишаємо яйця в розчині на 40-50 хвилин.
Через зазначений час виймаємо яйця з розчину і прибираємо допоміжні матеріали у вигляді ниток, серветок й т.ін.
Даємо яйцям висохнути після чого змащуємо їх рослинною олією, щоб малюнок виглядав більш яскраво.
КАРКАДЕ І КУРКУМА.
куркума – 20 гр,.
вода – 700-800 мл,.
оцет 9% – 2 ст.
каркаде – 80-90 гр.
Виймаємо яйця з холодильника і залишаємо при кімнатній температурі на 2 години.
Яйця мають нагрітися, в іншому випадку вони потріскаються під час варіння.
80 гр.
каркаде кладемо в сотейник, заливаємо холодною водою.
По одному викладаємо в цей розчин яйця таким чином, щоб вони були повністю покриті рідиною.
Ставимо каструлю на середній вогонь і даємо розчину закипіти.
Після закипання варимо яйця протягом 15 хвилин, після чого вимикаємо плиту.
Частину яєць виймаємо з розчину відразу і витираємо серветкою.
Решту яєць залишаємо в розчині до повного охолодження.
Ці яйця будуть пофарбовані в більш насичений колір.
За таким самим принципом можна пофарбувати яйця куркумою.
Висипаємо куркуму в каструлю, наливаємо воду.
Викладаємо яйця в холодний розчин.
Доводимо масу до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і даємо яйцям покипіти ще 10 хвилин.
Потім виймаємо яйця з розчину.
Вимикаємо плиту, додаємо в розчин з куркуми оцет.
В іншій каструлі варимо яйця до готовності після чого ще гарячими викладаємо їх в гарячий розчин з куркуми і залишаємо на 20 хвилин.
Через 20 хвилин виймаємо яйця і витираємо серветками.
ЧЕРВОНА КАПУСТА.
червона капуста – 500 гр,.
вода – 1 л,.
сіль – 0,5 ст.
оцет – 1 ст.
Капусту дрібно шаткуємо і кладемо в каструлю.
Заливаємо капусту водою і ставимо на вогонь.
Додаємо половину столової ложки солі.
Доводимо розчин до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і варимо масу протягом 40 хвилин.
Через зазначений час вимикаємо плиту і залишаємо розчин на 2 години, щоб він як слід настоявся.
Через 2 години прибираємо з каструлі частину капусти, щоб звільнити місце для яєць.
Додаємо в розчин столову ложку оцту.
Тепер викладаємо в розчин яйця, ставимо каструлю на вогонь і варимо яйця протягом 10 хвилин після закипання.
Ми залишаємо яйця в розчині до повного охолодження, після чого прибираємо каструлю в холодильник на ніч.
Чим довше яйця будуть в розчині, тим більш інтенсивний колір ви отримаєте.