Всесвітній банк виділить понад $25 млн на «зелену» електрифікацію гірських сіл в Азії
Всесвітній банк виділить понад $25 млн на «зелену» електрифікацію гірських сіл в Азії

Всесвітній банк виділить понад $25 млн на «зелену» електрифікацію гірських сіл в Азії

Міжнародна асоціація розвитку, яка входить до групи Світового банку, виділить на безоплатній основі $25,2 млн для встановлення сонячних, вітрових та гідроелектростанцій для електрифікації сіл у горах Паміру.

Відповідну угоду схвалили депутати нижньої палати парламенту Таджикистану, передає fergana.

«Угода передбачає електрифікацію 61 селища на території Гірничо-Бадахшанської автономної області, зокрема, 20 селищ у Мургабському районі, 21 - у Рушанському, 9 - у Ванчському, 4 - Дарвазьському, по 3 - у Рошткалинському і Шугнанському і одного села у Ішкашимському районі, - гнаголосив міністр енергетики та водних ресурсів республіки Усмонали Усмонзода.

– У 35 селищах, які знаходяться у віддалених важкодоступних гірських місцях, планується побудувати міні-електростанції на відновлюваних джерелах: у 18 населених пунктах встановляти сонячні панелі, ще у 6 - вітряні установки, а у 11 – малі гідроелектростанції, а решта 26 селищ будуть електрифіковані за допомогою будівництва та реконструкції близько 240 кілометрів ліній електропередач».

Грант для електрифікації сіл у отримає енергокомпанія "Памір Енерджі".

"Завдяки реалізації проекту близько 12 тисяч осіб вперше отримають доступ до постійної електроенергії", - зазначив Усмонали Усмонзода.

У Таджикистані понад 95% електроенергії виробляється середніми і великими гідроелектростанціями, на частку ж малої гідроенергетики припадає менше 1%.

Оскільки забезпечення невеликих віддалених сіл електрикою за допомогою високовольтних ліній економічно недоцільно, десять років тому уряд республіки прийняв програму освоєння відновлюваних джерел енергії та будівництва малих ГЕС на 2009-2014 роки.

У 2015 році була прийнята аналогічна програма на 2016-2020 роки.

Загалом до 2020 року планувалося поетапне будівництво майже 190 малих ГЕС сукупною потужністю 103 МВт.

Джерело матеріала
loader
loader