Майже 1,5 млн людей можуть померти від туберкульозу через коронавірусні обмеження
Майже 1,5 млн людей можуть померти від туберкульозу через коронавірусні обмеження

Майже 1,5 млн людей можуть померти від туберкульозу через коронавірусні обмеження

Приблизно 1,4 млн осіб у світі можуть померти від туберкульозу через обмежувальні заходи, запроваджені в рамках боротьби з поширенням коронавірусу. Про це пише видання The Guardian з посиланням на результати дослідження проблеми.

Дослідження було проведено партнерством "Зупиніть туберкульоз" (Stop TB Partnership) разом з Імперським коледжем Лондона та Університетом Джонса Гопкінса. Воно було складено на основі даних про те, як країни, де зафіксовано найбільшу кількість випадків Covid-19, в умовах ізоляції діагностують туберкульоз та лікують його.

Відзначається, що в період з 2020 по 2025 рік, імовірно, у 6,3 млн осіб розвинеться туберкульоз. Смертність в 1,4 млн осіб від туберкульозу, втім, погіршить ситуацію в цій області до показників 5-8-річної давності.

Своєю чергою виконавчий директор Stop TB Partnership Лючица Диціу нагадала, що туберкульоз супроводжував людство протягом тисячоліть.

"100 років у нас була вакцина, й у нас у процесі розробки дві-три потенційні вакцини. Нам потрібно до 2027 року вакцинувати півмільярда осіб, а ми в подиві дивимося на коронавірус, якому 120 днів і проти якого в розробці 100 вакцин. Тому я думаю, цей світ, вибачте за мою французьку, облажався", - сказала вона.

Лючица Диціу зазначила, що за смертністю від туберкульозу людство може відкотитися до показників 2013 року. Вона також заявила, що вчені нездатні контролювати ситуацію, і поскаржилася, що вчені, які концентруються на розробці вакцин проти Covid-19, забувають про інші хвороби.

"У нас немає вакцини від туберкульозу, у нас немає вакцини від ВІЛ, у нас немає вакцини від малярії і всього іншого. Туберкульоз - найстаріша хвороба", - сказала вона.

Нагадаємо, що туберкульоз щорічно стає причиною смерті понад 1,5 млн осіб - це більше, ніж від будь-якої іншої інфекційної хвороби. Однак вакцини від туберкульозу для дорослих досі немає - лише для дітей.

В останні п'ять років відзначалося стійке зниження кількості випадків туберкульозу, що стало результатом профілактики та лікування. Також п'ять років тому світові лідери обіцяли покінчити з туберкульозом до 2030 року.

Теги за темою
Коронавірус пандемія
Джерело матеріала
loader
loader