Експорт українського цукру в квітні скоротився більш ніж в 2 рази
Експорт українського цукру в квітні скоротився більш ніж в 2 рази

Експорт українського цукру в квітні скоротився більш ніж в 2 рази

Про це повідомляє прес-служба Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор».

«В кінці березня ми спостерігали певне пожвавлення на Лондонській біржі.

В результаті, попит на український цукор дещо зріс і виробники змогли поставити на зовнішні ринки майже 20 тис.

т цукру в ті країни, куди ми експортували раніше рік-два тому: Лівія (7 тис.

т), Туреччина (4,8 тис.

т), Палестина (3,7 тис.

т)», — розповідає Назар Михайловин, аналітик НАЦУ «Укрцукор».

Однак, уже в квітні світова кон’юнктура, епідемія COVID-19 і зміна курсу валют створила несприятливі умови для українських виробників, тому за квітень Україна знову повернулася до звичних об'ємів за місяць — 9,1 тис.

Варто додати, що в квітні географія поставок майже не змінилась:.

Туреччина — 5,7 тис.

Лівія — 0,8 тис.

Молдова — 0,6 тис.

Румунія — 0,6 тис.

За вісім місяців поточного маркетингового року українські виробники експортували 76,4 тис.

т цукру, що майже в 4 рази менше, ніж за аналогічний період минулого року.

«Це досить прогнозований показник, оскільки більшість „наших“ ринків зайняв російський цукор.

Внутрішнє перевиробництво і зручна логістика до країн Середньої Азії роблять його більш вигідним.

Відтак, наприклад, Узбекистан зняв мито на доставку цукру, але ціна українського виробника вища ніж російського саме через витрати на транспортування», — зауважує аналітик.

Таким чином, враховуючи всі ці фактори, за результатами 2019/20 МР очікується 120 тис.

т експортованого цукру, хоча на початок року експортний потенціал оцінювався в понад 300 тис.

Зазначимо, що в 2018/19 МР українські виробники експортували 409,8 тис.

т цукру на суму $144,3 млн.

Джерело матеріала
loader
loader