"Північному потоку-2" не вдалося скасувати нові газові правила через суд ЄС
"Північному потоку-2" не вдалося скасувати нові газові правила через суд ЄС

"Північному потоку-2" не вдалося скасувати нові газові правила через суд ЄС

Європейський суд 20 травня відхилив позови компаній Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG і ухвалив рішення, що російський газопровід "Північний потік-2" має підкорятися газовій директиві Євросоюзу.

Про це йдеться на сайті суду.

Зазначається, що компанії просили суд ЄС звільнити газогони "Північний потік" і "Північний потік-2" з-під дії Директиви ЄС 2009/73 (відома також як Третій енергетичний пакет ЄС). Однак, суд заявив, що такі "дії компаній є неприпустимими".

Суд постановив, що оператори газопроводів Nord Stream 1 та Nord Stream 2 "у жодному разі не мають прямого стосунку до цієї директиви". Директива застосовується урядами країн-членів ЄС і вони мають право робити з неї винятки на власний розсуд. Суд також оголосив, що норми нової директиви поширюються на вже побудований "Північний потік".

"Генеральний суд зазначає, серед іншого, що Nord Stream AG не мав права експлуатувати та/або продовжувати експлуатувати подвійну трубопровідну систему "Північний потік", вільно від будь-яких регуляторних обмежень ЄС, принаймні, що стосується частини лінії, яка перебуває на території ЄС, в цьому випадку в територіальному морі держави-члена", - йдеться у рішенні.

Оскаржувана директива зобов'язує операторів газопроводів здійснити виділення на рівні власності операцій з транспорту, впровадити недискримінаційну систему доступу третіх осіб до систем передачі та розподілу на основі публічно оприлюднених тарифів.

Для Nord Stream 2 AG це означатиме повна або частковий продаж газопроводу "Північний потік-2", що суттєво послабить можливості для фінансування реалізації проєкту. Nord Stream AG стверджував же, що нова норма змусить його суттєво переглянути контракт на транспорт із "Газпромом".

Компанії також мають право оскаржити це рішення.

Своєю чергою, у "Нафтогазі" підтримали таке рішення Європейського суду. За словами Олени Зеркаль, рішення суду про відхилення позову компаній Nord Stream і Nord Stream 2 AG проти газової директиви ЄС є "чудовою новиною".

Раніше швейцарська компанія Allseas заявила, що не відновить роботи з будівництва "Північного потоку-2". Вона залишила регіон роботи у Балтиці та перейшла працювати на інший проєкт. 

Джерело матеріала
loader
loader