США заявили, що через Росію виходять з Договору про відкрите небо: реакція РФ
США заявили, що через Росію виходять з Договору про відкрите небо: реакція РФ

США заявили, що через Росію виходять з Договору про відкрите небо: реакція РФ

Сполучені Штати повідомили міжнародним партнерам, що через Росію виходять з Договору про відкрите небо. У РФ заявили, що мають план "Б".

Офіційну заяву щодо виходу Трамп зробить 22 травня, пише AP.

Вашингтон має намір вийти з Договору про відкрите небо через те, що РФ порушує пакт, 
– йдеться у повідомленні.

Очікується, що вихід з договору загострить відносини між Сполученими Штатами та Росією, а також розчарує європейських союзників і деяких членів Конгресу, 

Що цьому передувало

  • Раніше джерела в Білому домі повідомляли, що президент Дональд Трамп підписав документ про намір США вийти з Договору з відкритого неба. Однак остаточного рішення тоді не було.
  • Щодо цього питання голова комітету Палати представників з міжнародних справ Еліот Енгель звернувся з протестом до радника президента з нацбезпеки. Він зазначив, що вихід США з договору буде корисним лише для РФ.

Як на це відреагували в Росії

Директор департаменту з питань непоширення та контролю над озброєнням МЗС РФ Володимир Єрмаков прокоментував можливий вихід США з договору, пише "РБК-Росія".

За словами Єрмакова, США "давно не позиціюють себе як надійного партнера", виходячи з цього, у Росії є план "Б". При цьому представник російського МЗС закликав дочекатися офіційного підтвердження виходу США з договору.

Заступник голови МЗС РФ Олександр Грушко зазначив, що вихід Вашингтону з договору завдасть удару системі військової безпеки та завдасть шкоди інтересам союзників США.

Що таке Договір про відкрите небо? Міжнародна угода, яку 24 березня 1992 року у Гельсінкі (Фінляндія) підписали представники 23 держав-членів ОБСЄ. Договір встановлює режим відкритого неба, мета якого – забезпечити можливість його учасникам здійснювати обльоти територій один одного.

Теги за темою
Росія США Новини політики Європа авіація Наталія Пристанська
Джерело матеріала
loader
loader