Скандал з сурогатним материнством: дев'ять родин з Аргентини прилетіли до України по дітей
Скандал з сурогатним материнством: дев'ять родин з Аргентини прилетіли до України по дітей

Скандал з сурогатним материнством: дев'ять родин з Аргентини прилетіли до України по дітей

Дев'ять родин з Аргентини сьогодні вночі прилетіли до Києва по дітей, народжених українськими сурогатними матерями. Зробити це раніше вони не могли через карантин. 

Як дісталися батьки з-за кордону і коли зможуть побачити дітей — у сюжеті ТСН.19:30.

Мануелю вже два місяці. Клавія Лауріна та Хосе Мануель - це його біологічні батьки. Десять років марних спроб завагітніти і зрештою малюка подружжю народила сурогатна матір з України.

Вони одна з дев'яти пар, які цієї ночі змогли прилетіти з Аргентини до своїх дітей. Деякі з них ще не народжені. Рейс із Буенос Айреса до Мадрида організував уряд  Аргентини. Вже з Іспанії до Києва літак сплатив аргентинський бізнесмен, який сам  через карантин застряг в Україні. "Знаєте, мене всі й без того називають дядьком, тому, можливо, вони будуть. Для мене це дуже емоційно, справді. Було відчуття наче я доторкнувся до небес", - каже  аргентинський бізнесмен Рикардо Фернандес Нуньєс. 

Навіть в автобусі в Борисполі аргентинці не вірять, що вже за крок до зустрічі з  немовлятами. Утім, побачити своїх малюків батьки зможуть лише після обсервації в готелі в передмісті Києва.

Про можливість сурогатного  материнства в Україні подружжя Мануелів дізналося від  своїх друзів. Їм теж тут народжували дитину. В Аргентині сурогатними мамами можуть стати лише родичі батьків. 

Скандал із немовлятами, яких через пандемію коронавірусу вчасно не змогли забрати генетичні батьки-іноземці, спалахнув на початку травня. Власники репродуктивної клініки оприлюднили відео з дітьми в боксах, за якими доглядають няньки.

Нині 63 малят очікують на зустріч зі своїми  генетичними батьками. Поміж них  і малий Мануель. Усі ,без винятку біологічні батьки, запевняє адвокат клініки, проходять  ДНК-тест, який підтверджує родинні зв'язки з дитиною. На оформлення  документів на вивезення малюка знадобиться пару тижнів. "Діти, які народилися сурогатним шляхом, є громадянами Аргентини. Це генетичні батьки. Оформлюється свідоцтво про народження. Потім вони приїздять до Аргентини і отримують громадянство", - пояснив адвокат клініки репродуктивної  медицини В'ячеслав Самсоненко.

Для багатьох у світі сурогатне материнство  - єдиний шанс народити свою дитину. В  Україні ця процедура неврегульована. Чіткого закону, щоби дозволяв цю процедуру  чи забороняв немає. До парламенту вже внесено законопроєкт, який має розмежувати торгівлю людьми і сурогатне материнство. 

Джерело матеріала
loader
loader