Кабмін планує створити програму Гарантованого мінімального доходу
Кабмін планує створити програму Гарантованого мінімального доходу

Кабмін планує створити програму Гарантованого мінімального доходу

Кабінет міністрів планує покращити програму соціальної підтримки населення та створити цільову програму Гарантованого мінімального доходу. Про це повідомляє "Економічна правда".

Програма необхідно для ефективної допомоги бідним та вразливим домогосподарствам. У нову схему об'єднають окремі існуючі соціальні виплати, а також допомогу із безробіття.

Розмір гарантованого мінімального доходу збільшать у порівнянні з нинішніми мінімальними виплатами пенсіонерам і безробітнім. Мінсоцполітики посилить перевірку одержувачів соцвиплат для поліпшення її адресності.

Нагадаємо, у 2018 році новий уряд Італії ввів ББД (Безумовний базовий дохід) – 500 євро виплачуються малозабезпеченим та безробітним, але сім'я без доходу і з трьома дітьми може отримати 1050 євро. Виплати стосуються лише громадян Італії або тих, які легально проживають в країні більше 10 років, обмежуються 18 місяцями з можливістю продовження, з вимогою шукати роботу, але мають ряд критеріїв, за якими можуть відмовити. Отримання базового доходу не поширюється на тих, хто отримує більше 9360 євро на рік або сімейний дохід понад 6000 євро.

Найбільш значимий експеримент з впровадження ББД був проведений у Фінляндії в 2017-2018 роках. Вибірка склала 2 тис. малозабезпечених і безробітних, яким платили в місяць по 560 євро. Як показали перші результати, одержувачі виплат почувалися щасливішими і впевненіше, але базовий дохід не підштовхував їх до пошуку роботи, хоча вони частіше стали готові працювати повний день замість короткострокових заробітків і часткової зайнятості.

Джерело матеріала
loader
loader