Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, що вносить зміни до Виборчого кодексу
Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, що вносить зміни до Виборчого кодексу

Рада підтримала у першому читанні законопроєкт, що вносить зміни до Виборчого кодексу

Верховна Рада 4 червня проголосувала у першому читанні законопроєкт №3485, яким пропонється низка поправок до вже чинного Виборчого кодексу.

«За» проєкт закону проголосували 292 парламентарі.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт має усунути прогалини та неузгодженості, змінити строки та спростити виборчі процедури та їхні уніфікації.

Зокрема, серед пропозицій депутатів - у містах з населенням від 15 тисяч людей проводити вибори за пропорційною системою з відкритими списками.

Фактично можливість висування кандидатів самовисуванцем залишається лише у малих населених пунктах.

У цьому випадку виборці ставитимуть дві позначки: за партію та за кандидата від цієї партії.

Також депутати хочуть запровадити заставу для кандидатів, які йтимуть за мажоритаркою (раніше цього не було) в розмірі 20% від мінімальної зарплатні.

Для висуванців за партійними списками (великі міста) застава зменшиться в чотири рази.

Так, на кожні 10 тис.

виборців у містах з понад 90 тис.

населення кожній партії доведеться спочатку викласти одну мінімальну зарплатню (зараз 4 723 грн), а за мера — приблизно мільйон гривень.

Депутати також пропонують посилити роль депутатських груп (об'єднання позапартійних народних депутатів) у місцевому виборчому процесі.

Зараз ці групи можуть формуватися лише для роботи в парламенті (як от «За майбутнє» і «Довіра»), але поза ним вони не діють.

Однак, проєкт закону пропонує розширити їх сферу, щоб депутатські групи змогли впливати на формування виборчих комісій за умови укладення ними угоди про співпрацю з однією партією.

Законопроєкт також пропонує практику використання інноваційних технологій у виборчому процесі, таких як голосування на ділянці за допомогою комп'ютера, підрахунок голосів за допомогою електронних систем, подачу документів кандидатами в режимі онлайн.

Пройти вони мають одночасно на всій території країни — виборці обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів.

Джерело матеріала
loader
loader