Протести у США і політика: Байден випереджає Трампа майже на 15%
Протести у США і політика: Байден випереджає Трампа майже на 15%

Протести у США і політика: Байден випереджає Трампа майже на 15%

За останніми соцопитуваннями Джозеф Байден значно випереджає Дональда Трампа у передвиборчій гонці. Особливо знизили рейтинг чинного президента спроби придушити протести за допомогою Нацгвардії. До нього ставлення наразі одне з найгірший за весь час його президентства.

У час протестів через вбивство Джорджа Флойда і пандемії коронавірусу, американці висловлюють невдоволення президентством Дональда Трампа. Про це свідчать дані опитування CNN, яке провела незалежна організація SSRC.

Протести і рейтинг Трампа

Опитування виявило, що рейтинг схвалення Трампа знизився на 7 пунктів минулого місяця і президент ще більше відстає від кандидата від демократів Джо Байдена. Його підтримка зараз на найвищому рівні серед усіх опитувань.

Цифри показують, що громадськість в цілому не схвалює ставлення Трампа до "расового питання": 63% не схвалюють, а 65% кажуть, що реакція президента на недавні протести була радше шкідливою, ніж корисною. В цілому 38% схвалюють те, як Трамп справляється з президентством, а 57% не схвалюють. Це його найгірший рейтинг схвалення з січня 2019 року.

Зазаначається, що Байден публічно висловив підтримку протестувальникам, чим неабияк підвищив свої позиції. 


Трамп програє Байдену за результатами кількох опитувань / Скриншот з CNN
 

Ставлення до протестів і расизму

Опитування також показало, що переважна більшість американців вважають расизм проблемою в сучасній країні. Вони зазначають, що система кримінального правосуддя в Америці нерівно ставиться до білих і чорних.

8 з 10 респондентів також говорять, що мирні протести, які поширилися по всій країні після смерті Джорджа Флойда, є виправданими. Згідно з опитуванням, в даний час американці вважають, що міжрасові стосунки є важливим питанням кампанії, як економіка і охорона здоров'я.

Приблизно чверть (27%) кажуть, що насильницькі протести у відповідь на дії поліції теж є виправданий. Обидві цифри вищі, ніж вони були під час протестів  восени 2016 року. Тоді 67% визнали мирні протести виправданими, а 14% визнали насильницькі протести.

Що потрібно знати про протести у США

  • Масові протести і вуличні заворушення спалахнули у низці штатів після загибелі афроамериканцяДжорджа Флойда в Міннеаполісі 25 травня.
  • Поліцейські затримали темношкірого чоловіка під час спроби розрахуватися фальшивою, як стверджують продавці, банкнотою.
  • Один з поліцейських притиснув коліном горло Флойда до асфальту та тримав протягом 8 хвилин.
  • Флойд кричав про допомогу та казав, що "не може дихати". Пізніше ця фраза стала одним з лозунгів протестів.
  • Чоловікові стало погано, йому викликали швидку допомогу. У лікарні, як стверджує слідство, він помер. Хоча незалежні експерти, які зробили повторний розтин тіла, кажуть, що Флойд міг померти на місці події через те, що до мозку надходило замало крові.
  • Кадри затримання облетіли соцмережі і зчинили скандал. Люди, попри карантин і складну ситуацію з коронавірусом в Америці, почали виходити на масові протести.
  • З мирних акцій дії протестувальників переросли у погроми, мародерства, спалювання авто і нищення всього довкола. Є жертви.
  • Трамп задіяв Нацгвардію для придушення заворушень.
 

 

Теги за темою
Новини політики Дональд Трамп Вероніка Климська
Джерело матеріала
loader
loader