Держстат відмовився публікувати дані про смертність українців під час пандемії коронавірусу
Держстат відмовився публікувати дані про смертність українців під час пандемії коронавірусу

Держстат відмовився публікувати дані про смертність українців під час пандемії коронавірусу

Державна служба статистика відмовилися надати платформі відкритих даних "Опендатабот" дані про померлих людей в Україні під час карантину, запровадженого через поширення коронавірусу.

Про це повідомляє "Опендатабот".

Наприкінці минулого місяця аналітики звернулися до статистичного відомства з проханням надати дані по смертності в Україні, зокрема, і від хвороб органів дихання, грипу та пневмоній, за період карантину. Однак служба, як стверджує портал, відмовилася публікувати цю інформацію. Там заявили, що дані планують оприлюднити нібито після закінчення карантину.

Водночас, офіційні дані, оприлюднені МОЗ станом на 4 червня 2020 року, свідчать про 747 смертей від коронавірусу від початку карантину. Як зазначається, це в середньому 249 померлих на місяць. Аналітики кажуть, що цей показник удвічі менший від даних про смертність від ГРВІ та пневмоній за аналогічний період 2019 року.

статистика смерті від коронавірусу

Крім того, отримані дані на початку 2020 року про смертність в Україні свідчать, що до початку карантину щомісяця від хвороб дихальних шляхів помирало близько тисячі людей, із них близько пів тисячі через ГРВІ та пневмонії. Крім того, щороку піковим місяцем смертності від недуг із дихальними шляхами є січень.

"Без повного об’єму даних про смертність від хвороб дихальних шляхів будь-які порівняння неможливі. Для того, аби робити висновки про виправданість карантину, який завдав значної шкоди усім сферам життя українців, ми маємо володіти даними про реальні показники смертності та їх причини", - заявив Олексій Іванкін, засновник "Опендатабот".

Нагадаємо, в Україні станом на 11 червня зафіксовано 29 070 випадків коронавірусу. Від початку пандемії померли 854 людини. За останню добу зафіксували 689 нових випадків. Кількість одужалих сягнула вже 13 141. 

Джерело матеріала
loader
loader