Конституційний суд скасував відповідальність суддів за завідомо неправосудні вироки
Конституційний суд скасував відповідальність суддів за завідомо неправосудні вироки

Конституційний суд скасував відповідальність суддів за завідомо неправосудні вироки

Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про відповідальність суддів за завідомо неправосудні вироки. На думку суду, конституційні приписи щодо незалежності суддів нівелюються внаслідок юридичної невизначеності статті 375 Кримінального кодексу.

Про це повідомляє пресслужба суду з посиланням на рішення від 11 червня.

"Конституційний суд України 11 червня ухвалив рішення у справі за конституційним поданням 55 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України статті 375 Кримінального кодексу України. Цим рішенням суд визнав неконституційною оспорювану статтю Кодексу", - йдеться у повідомленні.

Статтею 375 Кримінального кодексу України встановлено кримінальну відповідальність суддів за постановлення  "завідомо неправосудного" вироку, рішення, ухвали або постанови.

Автори клопотання наголошували, що сполучення слів "завідомо неправосудний" є оцінним, його зміст законодавчо не визначений, що не забезпечує передбачності застосування оспорюваної норми кодексу. На думку народних депутатів, стаття 375 Кодексу суперечить принципу верховенства права, що порушує вимоги низки статей Конституції.

Водночас Конституційний суд дійшов висновку, що в статті 375 ККУ не встановлено критеріїв, за якими можна визначити, який вирок, рішення, ухвала або постанова судді чи суддів є "неправосудними", а також не розкрито змісту сполучення слів "завідомо неправосудний", що може призвести до неоднозначного розуміння складу злочину, кваліфікацію якого здійснено за цією нормою.

"У рішенні наголошується, що кримінальний закон (стаття 375 Кодексу) має відповідати вимогам юридичної визначеності, ясності, недвозначності та передбачності. Це є гарантією здійснення суддею правосуддя на засадах верховенства права та ефективної реалізації кожним конституційного права на судовий захист. Встановлення кримінальної відповідальності за постановлення "завідомо неправосудного" судового рішення створює ризики та можливості для впливу на суддів",  - зазначає пресслужба суду.

На думку КС, конституційні приписи щодо незалежності суддів нівелюються внаслідок юридичної невизначеності статті 375 Кримінального кодексу.

Суд також відтермінував втрату чинності цієї статті на 6 місяців. Верховна Рада має привести нормативне регулювання, встановлене цією статтею у відповідність із Конституцією та рішенням КС.

Рішення КС є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскарженим.

Нагадаємо, у листопаді 2019 року 55 народних депутатів направили до КС конституційне подання щодо конституційності ст. 375 ККУ від 5 квітня 2001 року №2341–III. Автори подання просили визнати неконституційним положення цієї статті.

Джерело матеріала
loader
loader