Порошенко розповів у суді, як особисто бачив російські війська під час анексії Криму
Порошенко розповів у суді, як особисто бачив російські війська під час анексії Криму

Порошенко розповів у суді, як особисто бачив російські війська під час анексії Криму

П’ятого президента України Петра Порошенка 15 червня допитали в Апеляційному суді Києва у справі про державну зраду президента-втікача Віктора Януковича та анексію Криму. Порошенко прибув у суд як свідок.

Відеотрансляцію з зали суду проводили на сторінці "Європейської солідарності" у Facebook.

"Я особисто був у Криму – 27 і 28 числа (лютого – ред.) і особисто бачив російські війська, мав інформацію про те, що десантуються російські війська в аеропорту Сімферополя", – сказав Порошенко.

Також він розповів, що на початку 2014 року мав зустрічі з тодішнім спікером парламенту Криму Володимиром Костянтиновим, головою Меджлісу кримських татар Рефатом Чубаровим, тодішнім Постійним представником виконувача обов’язків президента в Автономній республіці Крим Сергієм Куніциним та з іншими особами. За словами Порошенкаа, зустрічі мали "консультаційний характер".

"Злочини Януковича були продемонстровані 1 березня 2014 року російським представником на Раді безпеки ООН. Тоді він продемонстровав лист, яким пан Янукович запрошував окупаційні війська на територію України, якими були зроблені спроби легітимізувати російську агресію в Криму", - сказав Порошенко. 

Допит проходить за клопотанням адвокатів Януковича нібито "в зв’язку з неповним допитом у суді першої інстанції".

Нагадаємо, 24 січня 2019 року Януковича засудили до 13 років ув'язнення за держзраду. Його визнали винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни. Водночас пряму провину Януковича у розв’язанні війни й анексії Криму та окупації частини Донбасу прокурорам довести не вдалося, адже судді вирішили, що Янукович міг не знати про ці плани Кремля. 

Джерело матеріала
loader
loader