Падіння української економіки може скласти понад 5%: що прогнозують в НБУ
Падіння української економіки може скласти понад 5%: що прогнозують в НБУ

Падіння української економіки може скласти понад 5%: що прогнозують в НБУ

Фактичне падіння економіки було більшим за прогноз Нацбанку за квітень 2020 року. У другому кварталі цього року НБУ очікує поглиблення падіння реального ВВП на понад 5%.

Це пов’язано з повільнішим зростанням споживчого та інвестиційного попиту в цей період, ніж очікувалося. Таке роз'яснення оприлюднив пресцентр НБУ.

Які основні причини продовження падіння ВВП в Україні

  • Аналітики Нацбанку пояснили, що важливим фактором падіння ВВП було падіння інвестицій.
  • Валове нагромадження основного капіталу скоротилося на 21,4% в річному вимірі. Такі великі темпи падіння інвестицій востаннє спостерігалися під час кризи 2014 – 2015 років.
  • У I кварталі 2020 року вперше з 2016 року великі та середні підприємства сформували чистий збиток на суму понад 4,9 мільярда гривень.
  • Частка збиткових підприємств зросла до 41% порівняно з 27% у І кварталі 2019 року. Це сталося здебільшого через дію карантинних заходів упродовж всього кварталу.

Які прогнози щодо падіння ВВП України дає МВФ

  • Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз спаду ВВП України в 2020 році до 8,2% з 7,7% в його квітневому Світовому економічному прогнозі.
  • В релізі Фонду повідомляють, що у зв'язку із затвердженням 18-місячної програми "Stand by" для України на 5 мільярдів доларів, прогноз відновлення української економіки у 2021 році також погіршений з 3,6% до 1,1% з прискоренням до 3% у 2022 році.
  • Відповідно до оцінок, дефіцит поточного рахунку може вирости з 1,7% ВВП у 2019 до 1,7% у цьому 2020 році і 2% у наступному 2021 році.
  • А також зменшиться до 1,9% ВВП у 2022 році. Тоді як у квітні МВФ чекав розширення дефіциту у 2020 році до 2% ВВП і у 2021 році – до 2,4% ВВП.

Що таке ВВП і що від нього залежить?

Валовий внутрішній продукт – це важливий показник, за яким можна оцінити розвиток економіки країни. Він вказує ринкову вартість всіх вироблених на території країни протягом року товарів і послуг з метою споживання, експорту та накопичення за винятком вартості проміжних товарів і послуг, тобто сировини, палива, енергії, кормів та інших.

Цей показник дає уявлення про загальний матеріальний добробут нації.
Теги за темою
Новини України Кабмін Гроші Нацбанк Фінанси ВВП Інвестиції Емал Набі
Джерело матеріала
loader
loader