Новини середи: Суд на Порошенком, штрафи за неносіння маски, посилення карантину в Києві
Новини середи: Суд на Порошенком, штрафи за неносіння маски, посилення карантину в Києві

Новини середи: Суд на Порошенком, штрафи за неносіння маски, посилення карантину в Києві

Все найважливіше та найцікавіше за п'ятницю – в одному тексті ↓

Засідання суду у справі Порошенка перенесли

Печерський райсуд оголосив перерву в обранні запобіжного заходу п'ятому президенту і нардепу Петру Порошенку до 11:00 8 липня. Кримінальне провадження проти Порошенка стосується призначення заступника глави Служби зовнішньої розвідки.

Прокуратура просила особисте зобов'язання до 10 липня із зобов'язанням прибувати до слідчого, не виїжджати з Києва без дозволу, утримуватися від спілкування з фігурантами справи.



Захист наполягав на відмові в задоволенні клопотання про обрання запобіжного заходу.

Також ЗМІ повідомляють, що під час засідання нардепи "Євросолідарності" посварилися із прокурорами, які попросили долучити до матеріалів розслідування відомості про вплив Порошенка на нардепів.

Штрафи за неносіння масок

Кабмін вирішив карати гривнею тих, хто не вдягає маску у громадських місцях, і встановив чималі штрафи. Наприклад, підприємець-порушник тепер заплатить від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн).

Відповідальність за неносіння масок буде передбачено в Кодексі про адміністративні правопорушень та окремо – відповідальність юридичних осіб: власників будівель, споруд та громадського транспорту під час перебування громадян, які зобов'язані пропускати громадян у зазначені приміщення тільки за наявності масок.

Посилення карантину у Києві

У Києві знову посилюють карантин після зростання кількості заражених коронавірусом. Міський голова Віталій Кличко повідомив, що кафе, бари, ресторани та кінотеатри зможуть працювати лише до 22:00.

Обмежено також проведення масових заходів культурного, розважального, спортивного, рекламного характеру – з 22:00 години.

Ці кроки Кличко назвав вимушеними і спрямованими на стримування розповсюдження хвороби. 

В Одесі зацвіло море, купання на деяких пляжах заборонили

Останній шанс українців цього року відпочити на морі поки під питанням. На узбережжі Одеси зазеленіло море, вода згустилася і стала смарагдовою. Хвилі, які нагнало вітром, пофарбували у зелений пляжі і самих відпочивальників.

Фахівці застерігають населення від купання. За словами фахівців, відпочивальникам варто утриматися від споживання морської риби і мідій, оскільки отруйні речовини, які супроводжують "цвітіння" морської води, здатні накопичуватися в організмах морських жителів.

Голосування щодо поправок до Конституції у Росії

У сусідній Росії вже сьогодні завершується голосування щодо поправок до Конституції, які дозволять "обнулити" два президентські терміни Володимира Путіна і дадуть йому можливість балотуватися третій раз підряд. Також пропонують внести правку про "традиційні сімейні цінності" і закріпити в законі фразу про шлюб як "союз чоловіка і жінки".

Голосування тривало рекордний тиждень. Процес обговорення між сторонниками і противниками ідеї змін Конституції був гучним. Противники поправок закликали не наражати себе на небезпеку заразитися Covid-19, хтось казав, що голосування нічого не змінить, а хтось вірив у силу свого голосу і приходив на дільниці. Для того, щоб ці поправки прийняли, треба набрати 50% голосів тих, хто прийшов на дільниці без обмежень щодо явки.

Вже також відомі перші результати: ЦВК Росії опрацювала 0,79% бюлетенів, "за" проголосували 72,92%, "проти" — 25,84% виборців, передають "РИА Новости".

Скандальним епізодом у російському референдумі стала участь мешканців окупованого Донбасу з російськими паспортами. Жителів непідконтрольних територій підвозили до дільниць у Ростовській області РФ. У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що участь жителів ОРДЛО у референдумі про зміни до конституції РФ ставить під сумнів його результати.

Хроніка коронавірусу

У Львівській області продовжили карантин до 7 липня. Там кількість нових хворих щодня збільшується на 150—240 осіб, а відсоток завантаженості лікарень стрімко наближається до критичної позначки, стан пацієнтів, що звертаються до лікарів, важчий, порівняно з початком пандемії.

Тимчасом у Трускавці епідеміологічна ситуація склалася краще, ніж по області, і там дозволили з 1 липня послабити карантин. Зокрема, у місті відновили роботу спортзалів, санаторіїв та дитячих атракціонів.

На території Житомирської міської ОТГ з 1 липня послаблюють обмежувальні заходи: відновлять роботу торгово-розважальні центри (окрім дитячих розважальних зон, майданчиків та кімнат і з обмеженням часу роботи до 22:00), спортивні зали, фітнес-центри, установи культури, готелі, хостели.

Що почитати

З 1 липня в Україні посилили покарання за водіння транспортних засобів у нетверезому стані. Що саме змінилося, на скільки зросли штрафи та в яких умовах можна потрапити за ґрати, читайте ТУТ.

Дивимося і слухаємо

Американська співачка Кеті Перрі випустила акустичну версію пісні Daisies. Композиція увійде в новий альбом співачки, реліз якого заплановано на 14 серпня. Послухати акустичну пісню можна за посиланням.

Для тих, хто за карантин сумував за кінопрем'єрами, - маємо гарні новини. У мережі з'явився дубльований трейлер приквелу історії про британських шпигунів Kingsman. Режисером фільму "Кінгс Мен" (The king's Man) став Меттью Вон. В український прокат фільм вийде 17 вересня 2020 року.

Що обговорити

Сьогоднішні новини зі встановлення штрафів за неносіння маски не лишили байдужими хіба що лінивих, адже штрафуватимуть тепер і звичайних відвідувачів, і підприємців.

А ви підтримуєте це рішення уряду і як часто носите маски на вулиці і в магазин? Своєю думкою та історіями можна поділитися в коментарях на сторінці 112.ua y Facebook.

Теги за темою
Коронавірус Коронавірус в Україні Петро Порошенко
Джерело матеріала
loader
loader