Авіакомпаніям можуть заборонити продавати квитки до країн, які не пропускають українців
Авіакомпаніям можуть заборонити продавати квитки до країн, які не пропускають українців

Авіакомпаніям можуть заборонити продавати квитки до країн, які не пропускають українців

Українців закликають не подорожувати за кордон до країн, які можуть не пропустити за новими правилами, запровадженими після послаблення карантину через коронавірус. У зв'язку з цим МЗС просить провести відповідну роз'яснювальну роботу з авіакомпаніямиі не продавати таким громадянам авіаквитки.

Відповідний лист Міністерство закордонних справ України направило до Міністерства інфраструктури та Державної авіаційної служби України.

"Наша мета - унеможливлення продажу квитків громадянам України до країн, що не дозволяють в’їзд українським туристам, та/або які не мають підтверджувальних документів, необхідних для безперешкодного в’їзду до країни призначення (дозволів на проживання, документів навчальних закладів, підтвердження компетентних органів країни в’їзду тощо)", - сказано у повідомленні.

Водночас наголошується, що відповідальні за дотримання правил в’їзду до інших країн безпосередньо самі туристи. Через це у МЗС радять українцям, які все ж мають намір здійснити подорож за кордон переконатися у можливості цієї подорожі.

Для цього слід:

  • зв'язатися з авіакомпанією, туристичною фірмою або тим оператором, через якого бронювали поїздку, та уточнити актуальний стан карантинних обмежень у країні та перевірте статус бронювання. Ситуація може змінюватись, тож, варто перебувати з оператором на постійному зв‘язку;
  • паралельно зв’язатися з дипломатичною установою України в країні, куди запланували подорож, а також із представництвом цієї держави в Україні. Офіційні органи зможуть надати найповнішу та найактуальнішу інформацію щодо чинних карантинних обмежень;
  • максимально подбати про власну безпеку. Ретельно вивчити умови вашого страхового полісу і переконатися, що він покриває втрати, які можуть виникнути у випадку надзвичайної ситуації, зокрема інфікування коронавірусом;
  • взяти додаткові кошти на випадок надзвичайної ситуації (скасування зворотних рейсів та необхідність придбати нові квитки, вимушене перебування в країні понад запланований термін тощо).
  • взяти з собою різні платіжні засоби - платіжні картки, готівку тощо;
  • взяти з собою необхідні особисто вам медичні препарати "із запасом" - на випадок вимушеної затримки за кордоном;
  • перевірити стан здоров’я перед поїздкою. Особливо це стосується осіб старшого віку та тих, хто має хронічні захворювання, наприклад, бронхіальну астму, діабет, серцево-судинні захворювання тощо;

Крім того, громадянам радять ретельно перевіряти інформацію про можливість в’їзду чи транзитного проїзду через наявні офіційні джерела, зокрема з використанням інтерактивної мапи МЗС, дані якої постійно оновлюються закордонними дипустановами України.

Мапа працює в тестовому режимі та доступна за цим посиланням.

Нагадаємо, що цими вихідними17 пасажирів двох авіарейсів з України затримали в Афінах, бо кордони ЄС для українських громадян через карантин усе ще закриті. Людей доправили до відділку поліції. У приміщеннях, де вони жили три доби - брудні стіни, таргани і спершу навіть не було матраців. 

Частина з них ймовірно повернеться додому вже ввечері 7 липня. Також українцям позначок про депортацію ставити не повинні.

Відео Нездійсненна подорож: як повернути гроші за скасовані авіарейси

З квитками на руках, а в літак не пускають. Сотні українців зіштовхнулися з новою проблемою. Усе через те, що кордони для українців не повністю відкрили, хоча міжнародні рейси поступово відновлюють. Та досі тисячі пасажирів не можуть повернути гроші за скасовані рейси. Що варто знати, аби уникнути халепи - Сніданок довідався.

Нездійсненна подорож: як повернути гроші за скасовані авіарейси
Джерело матеріала
loader
loader